Відкриття перших закладів освіти в Одесі (1794–1830-ті рр.) - Гранченко М.В.; Хрящевська Л.М. (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
Висвітлено процес створення закладів освіти в перші роки існування Одеси. Досліджено різні джерела, які висвітлюють процес створення та діяльності перших одеських закладів освіти (архіви дирекції народних училищ, нариси викладача Рішельєвського ліцею Йосипа Міхневича, написані в 1857 році тощо).
Opening of the first educational institutions in Odessa (1794–1830 s.)
Гранченко М.В. Відкриття перших закладів освіти в Одесі (1794–1830-ті рр.) = Opening of the first educational institutions in Odessa (1794–1830 s.) / М.В. Гранченко, Л.М. Хрящевська // Гуманітарний вісник НУК : збірник наукових праць. — Випуск 18. — Миколаїв : Іліон, 2025. — С. 95-96.
Keywords: історія освіти; історіографія; Одеса; Південь України; навчальні заклади; училища; колонізація Півдня