Розвиток бізнес-планування в сфері фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва - Сергійчук Cергій; Іщенко Олена; Дубинська Ірина; Sergiychuk Sergiy; Ishchenko Olena; Dubynska Iryna (Збірник наукових праць "Економічний аналіз", том 30, № 1(2)., 2020)
Вступ. Реальні труднощі з фінансуванням є сьогодні однією з найголовніших проблем для малого підприємництва України. Нестача особистого капіталу в більшості населення, складність, невигідність або неможливість одержати позикові кошти гальмують розвиток малого підприємництва. Залежність від внутрішніх джерел фінансування, проблема дефіциту фінансових ресурсів, складність доступу на фінансовий і грошовий ринки, високий рівень фінансових ризиків, обмеженість матеріальних ресурсів і потужностей, незначний обсяг виробленої продукції – все засвідчує, що малий бізнес потребує реальної фінансової підтримки з боку держави, комерційних банків, венчурних фірм та індивідуальних інвесторів. Мета статті полягає в дослідженні та визначення шляхів впровадження бізнес-планування в сфері фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва. Метод (методологія). У досліджені застосовані загальнонаукові методи, зокрема теоретичного узагальнення – для узагальнення видів стартового капіталу та особливостей фінансування і бізнес-планування підприємницької ідеї; системного економічного аналізу – для обґрунтування видів фінансування та необхідний рівень бізнес-планування, яким повинен володіти майбутній підприємець. Результати. Підготовлений бізнес-план допомагає підприємцям-початківцям на кожному етапі запуску та управління їх бізнесом. Його можна використовувати в якості дорожньої карти для структурування, ведення та розвитку власної справи. Це спосіб продумати ключові елементи нового бізнесу. Бізнес-план допомагає отримати фінансування або залучити нових ділових партнерів. Інвестори хочуть бути впевнені, що вони повернуть свої інвестицій. Це основний інструмент підприємця для переконання людей спільно працювати та інвестувати у розвиток перспективної компанії.
Development of business planning in the field of financial and credit support for small business
Сергійчук, C. Розвиток бізнес-планування в сфері фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва = Development of business planning in the field of financial and credit support for small business / C. Сергійчук, О. Іщенко, І. Дубинська // Економічний аналіз. – 2020. – Т. 30, № 1, ч. 2. – С. 140–148.
Keywords: бізнес-планування; джерела фінансування; мале підприємство; підприємницька діяльність; краудфандинг; ролловер; пенсійне страхування; business planning; sources of financing; small business; entrepreneurial activity; crowdfunding; rollover; pension insurance