ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РИЗИКІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ РОЗВИТКОМ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА НАУКОВИХ ВІДКРИТТІВ - Патлайчук Оксана Віталіївна (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Філософський аналіз науково-технічних ризиків, пов’язаних із розвитком нових технологій та наукових відкриттів, є актуальним і важливим завданням у сучасному суспільстві. Однією з ключових проблем є розгляд взаємодії між наукою, технологією та суспільством з позиції філософської етики. Виникає питання про те, як наукові відкриття і технологічний прогрес можуть впливати на людське суспільство, природне середовище та самих людей. Іншим аспектом є дослідження відповідальності науковців і технологів у створенні нових технологій. Якщо нові відкриття можуть призвести до негативних наслідків для суспільства або довкілля, як вони мають бути оцінені з погляду філософської етики? Як забезпечити, щоб ризики були адекватно враховані та мінімізовані? Філософський аналіз науково-технічних ризиків дає можливість глибоко розуміти вплив науки та технологій на сучасне суспільство і сприяє розробці принципів та норм, які можуть допомогти управляти цим роз витком з погляду етичних стандартів. Мета дослідження полягає у філософському аналізі науково-технічних ризиків, що виникають у разі розвитку нових технологій та наукових відкриттів. Дослідження базується на філософських підходах, спрямованих на розуміння суті ризиків та їхнього впливу на суспільство та етику науки. Метод/підхід дослідження передбачає системний аналіз концепцій ризику, філософське вивчення етичних питань і вплив нових технологій на суспільство. Результати дослідження вказують на необхідність визначення етичних рамок у розвитку технологій, оскільки здійснено аналіз можливих наслідків використання нових технологій та встановлено ключові аспекти ризиків. Теоретичне значення дослідження полягає у розробці філософських концепцій ризиків у сфері науки та технологій, що можна використовувати для формулювання етичних стандартів. Практичне значення полягає в можливості застосування рекомендацій у формуванні етичних принципів розробки та впровадження нових технологій у сучасне суспільство. Оригінальність дослідження виявляється у глибокому філософському аналізі науково-технічних ризиків та їхнього впливу на етику суспільства. Перспективи подальших досліджень включають розвиток нових філософських концепцій ризиків, а також поглиблення аналізу етичних аспектів розвитку конкретних технологій. Тип статті – теоретична, з огляду на акцент на філософському аспекті аналізу науково-технічних ризиків.
Патлайчук, О. В., & Ступак, О. П. (2024). ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РИЗИКІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ РОЗВИТКОМ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА НАУКОВИХ ВІДКРИТТІВ. Культурологічний альманах, (2), 223–231. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2024.2.27
Keywords: філософія; філософський аналіз; філософські концепції; науково-технічні ризики; нові технології; наукові відкриття.