Корекція експресивного мовлення в умовах дитячого центру корекції та розвитку дитини - Потапчук Дар’я Миколаївна (Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025)
У кваліфікаційній роботі теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено ефективність корекційної системи розвитку експресивного мовлення дітей дошкільного віку з аутизмом. Проаналізовано особливості формування мовленнєвого висловлювання в умовах РСА, розкрито сучасні підходи до мовленнєвої корекції, зокрема засоби структурованого навчання, візуальної підтримки та поетапного формування мовлення. Проведено діагностику рівнів експресивного мовлення за комплексом методик Ю. Галецької, М. Малярчук та А. Богуш. Розроблено та апробовано систему корекційно-розвивальних занять, адаптовану до умов дитячого центру корекції та розвитку. Експериментально доведено позитивний вплив запропонованої методики на динаміку мовленнєвого розвитку дітей з аутизмом.
Correction of expressive speech in a child correction and development center
Потапчук Д.М. Корекція експресивного мовлення в умовах дитячого центру корекції та розвитку дитини = Correction of expressive speech in a child correction and development center : магістерська робота : спец. 016 Спеціальна освіта / Д.М. Потапчук ; наук. кер. І.В. Середа – Миколаїв : НУК, 2025. – 103 с.
Keywords: експресивне мовлення; аутизм; дошкільний вік; логопедична корекція; комунікація; РСА; структуроване навчання; дошкільна освіта; expressive speech; autism; preschool age; speech therapy; communication; ASD; structured learning; preschool education