Нелінійна регресійна модель для оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC, та створення програми для її реалізації - Кольцов Євгеній Вікторович; Koltsov Yevhenii Viktorovych (My University, 2024)
Актуальність теми: Найчастіше тривалість розробки визначається залежністю від її трудомісткості. Для цього використовуються регресійні моделі, побудовані із застосуванням нормалізуючих перетворень. Проте більшість існуючих моделей орієнтовані на інші мови програмування або враховують лише платформу, для якої створюється ПЗ, що може знизити достовірність оцінювання тривалості розробки застосунків саме на C# для платформи PC. Тому розробка математичної моделі для достовірного оцінювання тривалості розробки програмних застосунків на C# для платформи PC є важливим і актуальним завданням. Мета та завдання дослідження: підвищення достовірності оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC, за рахунок удосконалення нелінійної регресійної моделі для оцінювання та розробки програми для її реалізації, що забезпечить більшу достовірність прогнозування тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC на ранніх стадіях розробки. Завдання проаналізувати існуючі моделі для оцінювання тривалості розробки програмних застосунків, побудувати нелінійну регресійну модель для оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC, розробити проект програми для оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC. 4 Об'єкт дослідження: процес оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC. Предмет дослідження: нелінійна регресійна модель для оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC. Методи дослідження: методи теорії ймовірностей, математичної статистики, математичного моделювання, регресійного аналізу, об'єктно-орієнтованого програмування. Наукова новизна: удосконалено нелінійну регресійну модель для оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC за рахунок застосування нормалізуючого перетворення десяткового логарифму і викидів регресії, що дозволило підвищити достовірність оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC в порівнянні з існуючими моделями COCOMO та ISBSG.. Практичне значення одержаних результатів: полягає у розробці програми для оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC. Апробація результатів дослідження: основні положення і результати досліджень пройшли апробацію на V Всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції «Інформаційні технології: моделі, алгоритми, системи (ITMAS-2024)» (30-31 жовтня 2024, м. Миколаїв). Публікації: за результатами досліджень опубліковано одну наукову працю – матеріали конференції.
Кольцов, Є. В. Нелінійна регресійна модель для оцінювання тривалості розробки застосунків на мові C# для платформи PC, та створення програми для її реалізації = A nonlinear regression model for estimating the development duration of C# applications for the PC platform and creating software for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 ''Інженерія програмного забезпечення'' / Є. В. Кольцов ; наук. кер. Пухалевич А. В. – Миколаїв : НУК, 2024. – 90 с.
Keywords: програмне забезпечення; оцінювання розміру; нелінійна регресійна модель; метрики програмного забезпечення; C#; software; size estimation; nonlinear regression model; software metrics