Проблеми та перспективи міжнародної міграції бізнесу - Воробйова Д. О. (My University, 2024)
Проблеми та перспективи міжнародної міграції бізнесу набувають особливої важливості в умовах глобальних змін, що включають зростання населення, погіршення кліматичних умов та економічну нестабільність. Україна, яка переживає міграційну кризу через збройну агресію РФ, стикається з новими викликами та можливостями для бізнес-міграції. Бізнесмени потребують знань та навичок системного підходу до бізнес-процесів, щоб адаптуватися та використовувати можливості міжнародної міграції для розвитку своїх підприємств. Залучення іноземних інвесторів до України та міграція бізнесу до країни можуть стати потужними чинниками економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності. Основною метою кваліфікаційної роботи є дослідження сучасних тенденцій та можливостей створення і розвитку бізнесу через міжнародні бізнес-проекти. Дослідження включає аналіз причин та мотивів бізнес-міграції, характеристику бізнес-міграційних процесів, оцінку зовнішньополітичної ситуації України, аналіз сучасних тенденцій, опис управління міжнародними бізнес-проектами, узагальнення етапів таких проектів та визначення проблем, з якими стикаються іноземні компанії. У роботі використані методи теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу, економіко-математичного моделювання, порівняльних та експертних оцінок, логіко-структурного аналізу, статистичний, порівняльний та діалектичний підходи. Інформаційна база складається з даних українських та міжнародних ринків, звітів ЮНКТАД, ФАО, МВФ, СОТ, Світового банку, ООН, даних Національної служби статистики України, сайту Верховної Ради України та Державної міграційної служби України. Міжнародна міграція бізнесу є складним явищем з різноманітними проблемами та перспективами. Регуляторні бар'єри, політична нестабільність та соціальні проблеми ускладнюють процеси переміщення підприємств і капіталу. Проте, міжнародна міграція бізнесу сприяє економічному зростанню, розширенню ринків та покращенню інфраструктури, особливо в країнах-реципієнтах. У контексті України дослідження проблем та перспектив міграції бізнесу є надзвичайно актуальним, адже розробка ефективних стратегій може мінімізувати ризики та максимізувати вигоди.
Problems and prospects of international business migration
Воробйова, Д. О. Проблеми та перспективи міжнародної міграції бізнесу = Problems and prospects of international business migration : бакалаврська робота ; спец. 051 "Економіка" / Д. О. Воробйова; наук. кер. Г. В. Єфімова. – Миколаїв : НУК, 2024. – 98 с.
Keywords: міжнародна міграція бізнесу; економічний розвиток; залучення іноземних інвестицій; бізнес-процеси; інвестиційні стратегії; конкурентоспроможність; регуляторні бар'єри; політична нестабільність; інфраструктурний розвиток; 051 "Економіка"; international business migration; economic development; foreign investment attraction; business processes; investment strategies; competitiveness; regulatory barriers; political instability; infrastructure development