Регулювання водних відносин при проведенні робіт з розчистки русел річок - Чушкіна, Ірина Вікторівна; Максимова, Наталія Миколаївна; Chushkina, Iryna V.; Maksymova, Nataliіa M. (My University, 2022)
Гідрологічні та екологічні проблеми басейнів малих річок набули загальнодержавного значення і стали одними з головних чинників національної безпеки. Надмірна або недостатня кількість поверхневих вод та її забруднення, негативно впливають на економіку країни, здоров’я населення та в цілому на безпеку життєдіяльності. Наприклад, замулення та захаращення болотяною рослинністю, чагарниками русла річки Чаплинка зменшило її гідравлічні параметри, що призвело до зменшення пропускної спроможності, до підняття рівнів ґрунтових вод на прилеглих територіях, в тому числі і селітебних. Для нормалізації стану навколишнього середовища та забезпечення вимог екологічної безпеки були виконані днопоглиблювальні роботи впродовж 2017-2020рр. Аналітичний огляд проектно-кошторисної та регламентуючої документації, польовий огляд водотоку на різних ділянках після виконання будівельних робіт та аналіз різних інформаційних джерел показав недотримання вимог до організації і технології будівельних робіт. Були порушені цілісність природного ложа річки, посилено гідравлічний зв’язок поверхневих і підземних вод, що обумовило перетік та перерозподіл водних ресурсів басейну р. Чаплинка. В результаті аналітичних досліджень виявлено необхідність внесення більш чітких й жорстких регламентуючих рекомендацій, насамперед у ДБН А.2.1-1-2008 «Інженерні вишукування для будівництва», ДБН А.2.2-1-2003 «Проектування. Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд». Виявлена доцільність передбачити аналіз фізико-хімічних показників донних відкладень в якості обов’язкового елементу у структурі звітів з оцінки впливу на довкілля від планової діяльності, а також необхідність посилення контролю за дотриманням рекомендацій затвердженої проектної документації на всіх стадіях організації і технології робіт з розчистки русла річок. На сьогодні багато впроваджується робіт з розчистки русел малих річок, а тому доцільно вести посилений післяпроєктний моніторинг за гідрологічним та екологічним станом річок хоча б продовж декількох років після проведення днопоглиблювальних робіт. А також постають питання передбачення відповідальності виконавців будівельних робіт у випадку недоброякісного їх виконання.
Чушкіна, І. В. Регулювання водних відносин при проведенні робіт з розчистки русел річок = Regulation of water relations when carrying out work on cleaning russel rivers / І. В. Чушкіна, Н. М. Максімова // Shipbuilding & Marine Infrastructure. – 2022. – № 1 (16). – С. 70–82.
Keywords: днопоглиблювальні роботи; мулові відкладення; гідротехнічні споруди; малі річки; природоохоронні заходи; dredging works; silt deposits; hydrotechnical structures; small rivers; environmental protection measures