Завдання внутрішнього проектування підводного апарата з радіобуєм для охорони об’єктів морської критичної інфраструктури на мілководних акваторіях - Блінцов В. С.; Тарчук А. А.; Blintsov Volodymyr S.; Tarchuk Andrii A. (My University, 2025)
Метою статті є формування науково-методологічної основи внутрішнього проектування автономного ненаселеного підводного апарата з буксируваним радіобуєм, призначеного для охорони та моніторингу об’єктів морської критичної інфраструктури у мілководних акваторіях. Методика. У роботі застосовано системний підхід до аналізу структури, функцій та взаємодії механічних, енергетичних, навігаційних, інформаційно-керуючих і комунікаційних підсистем підводного апарата, який проектується. Проведено порівняльний аналіз експлуатаційних властивостей автономних ненаселених і прив’язних підводних апаратів традиційних конструкцій з позицій застосування для охорони та захисту об’єктів морської критичної інфраструктури. Окрему увагу приділено конструкції буксируваного радіобуя, зокрема використанню дугових несучих поверхонь, узгоджених з гідродинамічним профілем підводного апарата. Результати. У результаті досліджень сформовано генеральну множину завдань внутрішнього проектування підводного апарата і його радіобуя та підмножину ключових наукових задач, необхідних для їх вирішення. Обґрунтовано ключові інженерні вимоги до апаратів, що діють у мілководних акваторіях, та визначено, що ефективність їх роботи значною мірою залежить від глибокої інтеграції комунікаційних засобів у конструкцію апарата і радіобуя. Показано, що застосування системного підходу забезпечує створення багатоцільової технічної платформи для охоронних, моніторингових та протимінних місій у прибережних зонах. Наукова новизна. У роботі вперше сформульовано та структуровано прикладне науково-технічне завдання внутрішнього проектування автономного підводного апарата з буксируваним радіобуєм для застосувань у мілководних акваторіях. Запропоновано методологічну основу, що поєднує системний аналіз, узгодження гідродинамічних і комунікаційних характеристик та формалізацію множини проектних завдань. Практична значимість. Розроблена методологія може бути використана для створення типорозмірного ряду підводних апаратів з буксируваними радіобуями різного цільового призначення – від наукових до оборонних і гуманітарних. Результати дослідження мають прикладне значення для підвищення ефективності охорони та моніторингу об’єктів морської критичної інфраструктури України в умовах мілководдя, де традиційні системи зв’язку та енергозабезпечення працюють обмежено.
External design tasks of an underwater robot intended for the protection of marine critical infrastructure in shallow-water areas
Блінцов, В. С. Завдання внутрішнього проектування підводного апарата з радіобуєм для охорони об’єктів морської критичної інфраструктури на мілководних акваторіях = External design tasks of an underwater robot intended for the protection of marine critical infrastructure in shallow-water areas / В. С. Блінцов, А. А. Тарчук // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 4 (502). – С. 3–12.
Keywords: автономний ненаселений підводний апарат; буксируваний радіобуй; внутрішнє проєктування; морська критична інфраструктура; системний підхід; autonomous uninhabited underwater vehicle; towed radio beacon; internal design; marine critical infrastructure; system approach