Україна у глобальному рейтингу людського розвитку - Іртищева, Інна Олександрівна; Трушлякова, Антоніна Борисівна; Irtyshcheva, Inna Oleksandrivna; Trushlyakova, Antonina Borysivna (My University, 2020)
Вступ. Більшість наукових підходів щодо вимірювання людського капіталу пов’язують його із національним багатством країни і зосереджують на національному рівні, проте існують методи оцінювання регіонального виміру даної категорії. Проте невизначеними залишаються цілі вимірювання людського капіталу на різних рівнях соціальноекономічного розвитку. Проблемними також є питання вартісної оцінки деяких складових людського капіталу, що викликає необхідність певного обмеження в охопленні вартісних характеристик та заміщенні їх натуральними показниками. І, як завжди, виникають сумніви стосовно об’єктивності та достовірності статистичної інформації у розрізі доходів населення, адже оцінити доходи тіньової економіки дуже складно. Метою статті є дослідження місця України у глобальному рейтингу людського розвитку. Результати. Встановлено, що динаміка позицій України за світовими індикаторами людського розвитку дещо погіршилася за період 2014–2019 рр. за виключенням покращення у 2019 році позиції України за Індексом процвітання, проте 96 позиція нашої держави у 2019 році не відповідає рівню, досягнутому у 2014 році (61 місце) за рейтингом процвітання. Світові рейтинги свідчать про погіршення умов людського розвитку в Україні за період 2014–2015 рр. Досліджено глобальний Індекс людського капіталу (ІЛК), який дає кількісну оцінку людському капіталу, котрий новонароджений сьогодні може розраховувати накопити до віку 18 років, з уточненням на ризик, пов’язаний із недоліками системи охорони здоров’я й освіти країни місця проживання. ІЛК відслідковує вектор життєвого руху новонародженого до настання його повноліття. Україна потрапила до третьої групи країн світу із величиною індексу людського капіталу 0,60≤ІЛК<0,70. Висновки. На підставі аналізу наукових підходів до формування світових рейтингів оцінки людського розвитку та людського капіталу, запропоновано механізм розвитку національного людського капіталу на засадах діджиталізації, під яким слід розуміти систему взаємопов’язаних методів систематизації та наукового моделювання із використанням інструментів, принципів та індикаторів.
Іртищева, І. О. Україна у глобальному рейтингу людського розвитку = Ukraine in the global rating of human development / І. О. Іртищева, А. Б. Трушлякова // Український журнал прикладної економіки. – 2020. – № 2, т. 5. – С. 128–134.
Keywords: механізм; глобальний рейтинг; людський капітал; індекс людського капіталу; mechanism; global rating; human capital; human capital index