Вартісна оцінка інвестиційного проекту створення енергетичного комплексу з плазмохімічної переробки вугілля - Бурунсуз, Катерина Сергіївна; Гончарова, Наталія Олександрівна; Burunsuz, Kateryna; Goncharova, Nataliia (My University, 2016)
Останнім часом якість органічної сировини значно погіршується, і проблема використання високозольного вугілля стає все більш актуальною. У зв'язку з цим представляють науковий і практичний інтерес напрями підвищення ефективності технологічних комплексів з переробки вугілля з використанням плазмохімічних систем і дослідження прибутковості та строку окупності інноваційних проектів з їх створення. Визначено чотири основні стадії комбінованого циклу з внутрішньоцикловою газифікацією. Розглянуто переваги парогазових установок з внутрішньоцикловою газифікацією вугілля. Представлено узагальнену схему комплексу з внутрішньоцикловою плазмохімічною переробкою високозольного вугілля в синтез-газ з подальшим виробленням електроенергії. Визначено основні річні витрати електростанції з внутрішньоцикловою газифікацією. Наведено результати розрахунку дисконтованого строку окупності парогазової електростанції, що працює на природному газі, та з внутрішньоцикловою плазмохімічною газифікацією. Розраховано чистий дисконтований дохід для парогазової установки, що працює на природному газі, та з внутрішньоцикловою плазмохімічною газифікацією. Розраховано індекси прибутковості парогазових установок різних типів.
Бурунсуз, К. С. Вартісна оцінка інвестиційного проекту створення енергетичного комплексу з плазмохімічної переробки вугілля = The cost estimation of the investment project of creation of the plasma-chemical complex for coal treatment / К. С. Бурунсуз, Н. О. Гончарова // Управління розвитком складних систем. – 2016. – № 28. – С. 33–40.
Keywords: інвестиційний проект; парогазова установка з внутрішньоцикловою газифікацією; дисконтований термін окупності; індекс прибутковості; чистий дисконтований дохід; investment project; combined-cycle plant with intracyclic gasification; discounted payback period; profitability index; net present value