Розробка електропривода консольно-поворотного крана вантажопідйомністю 0,3 т - Войтасик А. М.; Voitasyk Andrii M. (My University, 2025)
Мета. Розробка та проектування електропривода консольно-поворотного крана, що здатен обробляти вантажі у вигляді деталей різних типорозмірів масою номіналом 0,3 т. Методика. В рамках дослідження використано метод комплексного моделювання для побудови 3D моделей конструкції електроприводного механізму підйому/спуску вантажу консольно-поворотного крана та всього виконавчого обладнання, яке запропоновано застосувати у його складі; метод емпіричного опису технологічних процесів для обґрунтування та пояснення особливостей організації передачі обертових моментів; метод аналітичних розрахунків для засвідчення функціональних можливостей виробу. Результати. На базі використання необхідного обладнання у складі: системи керування, електродвигуна, редукторного та гальмівного механізмів, барабана, захватного пристрою та запропонованої 3D моделі конструкції, розроблено електропривод консольно-поворотного крана з метою експлуатації виробу під час захвату і переміщення вантажів у вигляді деталей різних типорозмірів масою номіналом 0,3 т. Функціонування електроприводного механізму підйому/спуску вантажу консольноповоротного крана забезпечується застосуванням асинхронного електродвигуна з короткозамкненим ротором, який в порівнянні з асинхронним двигуном з фазним ротором має простішу конструкцію, меншу вартість, більшу надійність і потребує менше обслуговування. Наукова новизна. Отримав подальший розвиток принцип автоматизованого керування пов’язаний з використанням перетворювача частоти для керування виконавчим електродвигуном механізму підйому/спуску вантажу консольно-поворотного крана, що дозволяє досягти покращень у ефективності переміщення вантажів у вигляді деталей різних типорозмірів масою номіналом 0,3 т. Теоретично обґрунтовано та розроблено електропривод консольно-поворотного крана, який забезпечує обробку вантажів масою номіналом 0,3 т з підтриманням підйому/спуску вантажу на відстань 3 м зі швидкістю 0,25 м/с. Керування електроприводом консольно-поворотного крана за скалярним законом реалізовано на базі перетворювача частоти. Практична значимість. Розроблений електропривод консольно-поворотного крана призначений для автоматизації вантажно-розвантажувальних робіт та здатен виконувати функції обробки вантажів у вигляді деталей різних типорозмірів масою номіналом 0,3 т в межах довжини консолі 2,45 м. Пристрій спроектований у вигляді Г-подібної металевої конструкції, на якій встановлюється комплект необхідного обладнання для забезпечення роботи електроприводного механізму підйому/спуску вантажу з застосуванням механічного захватного пристрою. Застосування електропривода консольно-поворотного крана з механічним захватним пристроєм у вигляді однорогового гаку надає можливість зменшити втомлюваність робочого персоналу та підвищити рівень безпеки при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт при використанні вантажів номіналом 0,3 т.
Development of electric drive of the console rotary crane a load capacity of 0,3 t
Войтасик, А. М. Розробка електропривода консольно-поворотного крана вантажопідйомністю 0,3 т = Development of electric drive of the console rotary crane a load capacity of 0,3 t / А. М. Войтасик // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 3 (501). – С. 103–110.
Keywords: обробка вантажів; консольно-поворотний кран; електропривод; cargo handling; console rotary crane; electric drive