Демократичний цивільний контроль за сектором безпеки і оборони: правові засади реалізації - Голодницький Д. О. (My University, 2025)
Голодницький Д. О. Демократичний цивільний контроль за сектором безпеки і оборони: правові засади реалізації – кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускна кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» за спеціальністю 081 «Право». – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню теоретико-правових та нормативних засад демократичного цивільного контролю за сектором безпеки і оборони, а також особливостей його реалізації в Україні в умовах мирного часу та воєнного стану. У процесі дослідження здійснено аналіз наукових підходів до розуміння сутності демократичного цивільного контролю, його ознак, принципів та нормативної природи. У першому розділі «Теоретико-правові засади демократичного цивільного контролю» розкрито концептуальні основи цивільного контролю, інституційну структуру відповідних механізмів у демократичних державах, а також здійснено критичний аналіз міжнародно-правових стандартів у сфері контролю над сектором безпеки і оборони з урахуванням їх релевантності для України. У другому розділі «Правові основи демократичного цивільного контролю в Україні» досліджено конституційно-правові та законодавчі механізми реалізації цивільного контролю, проаналізовано повноваження органів державної влади, а також оцінено рівень імплементації стандартів НАТО у національне законодавство, зокрема в частині цивільного керівництва, парламентського нагляду та контролю за діяльністю силових структур. У третьому розділі «Практична реалізація та проблеми демократичного цивільного контролю в Україні» здійснено порівняльний аналіз практики цивільного контролю у мирний час та в період воєнного стану, розглянуто конкретні кейси парламентського, судового та громадського контролю у 2022–2025 роках, а також визначено інституційні й нормативні виклики ефективності контролю. Окрему увагу приділено формулюванню практичних пропозицій щодо вдосконалення системи демократичного цивільного контролю з урахуванням умов збройної агресії. У висновках акцентовано увагу на необхідності подальшого розвитку правових і організаційних механізмів цивільного контролю, посилення парламентського та громадського нагляду, а також удосконалення національного законодавства відповідно до євроатлантичних стандартів.
Голодницький, Д. О. Демократичний цивільний контроль за сектором безпеки і оборони: правові засади реалізації : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / Д. О. Голодницький ; наук. кер. Ю. В. Ломжець. – Миколаїв : НУК, 2025. – 67 с.
Keywords: демократичний цивільний контроль; сектор безпеки і оборони; цивільно-військові відносини; парламентський контроль; воєнний стан; міжнародні стандарти; НАТО; правове регулювання; 081 ''Право''