Зміст і форми підготовки майбутніх психологів до професійної діяльності з дітьми у 2002-2014 роках - Карпенко Ангеліна Андріївна (My University, 2025)
У статті проведено історичну ретроспективу та аналіз змісту і форм професійної підготовки майбутніх психологів, які спеціалізуються на роботі з дітьми, у ЗВО України протягом 2002–2014 років. Дослідження виявило докорінну зміну акцентів, спричинену імплементацією Болонського процесу та компетентнісної парадигми: відбувся перехід від академічно-теоретичної моделі до практико-орієнтованої та спеціалізованої системи. Перший етап (2002–2005 рр.) характеризувався теоретичною орієнтацією підготовки з уніфікованими навчальними планами, які зосереджувалися на фундаментальних курсах та гуманітарному ядрі. Обсяг навчальних практик і можливості спеціалізації були мінімальними. З 2005 року розпочався перехід до двоступеневої освіти (бакалаврат і магістратура), що призвело до розширення професійної спеціалізації (поява курсів із психології менеджменту, сім'ї) та зростання обсягів виробничої практики. Етап 2011–2014 років став кульмі-нацією трансформації, відзначившись посиленням практико-орієнтованості, зменшенням гуманітарного блоку та чітким виокремленням спеціалізацій (освітня, практична, клінічна) відповідно до європейських стандартів. Особлива увага приділялася формам практичної підготовки, які еволюціонували у трирівневу модель: навчальна (спостереження), виробнича (самостійна робота) та переддипломна (комплексна діяльність). Підтверджено зростання загального обсягу годин на практику згідно з Галузевими стандартами 2007 та 2011 років. Впровадження ECTS та нових стандартів також сприяло формалізації та збільшенню кількості тренінгів і елементів наставництва/супервізії.Підсумовуючи, у період 2002–2014 років відбулася поступова модернізація підготовки психологів: від переважно теоретичної моделі до системи з виразним практичним спрямуванням та спеціалізацією. Цей перехідзаклав необхідну основу для подальшої інтеграції української психологічної освіти у європейський простір, незважаючи на такі виклики, як фрагментарність міждисциплінарних підходів та недостатність кадрового і матеріально-технічного забезпечення для повноцінної роботи з дітьми.
Карпенко А. А. Зміст і форми підготовки майбутніх психологів до професійної діяльності з дітьми у 2002-2014 роках / А.А. Карпенко // Наука і техніка сьогодні (Серія «Педагогіка», Серія «Право», Серія «Економіка», Серія «Фізико-математичні науки», Серія «Техніка»). 2025. № 10 (51). С. 683–692.
Keywords: професійна підготовка; професійна освіта; майбутній психолог; професійна діяльність