Підводний апарат - Бугаєнко, Б. А.; Галь, А. Ф.; Андрейчикова, Г. Ю. (My University, 2013)
Підводний апарат, що містить легкий корпус, в якому розташовано рушійно-рульові комплекси з гребними гвинтами і маршовими електродвигунами, що закріплені на рамі в носовій і кормовій частині, лижі, акумуляторні батареї, ехолот, сигнальний буй, радіомаяк, кабель-трос, пристрій введення кабель-троса, блок управління, відеокамери і маніпулятори, який відрізняється тим, що в носі і кормі по правому і лівому бортах паралельно діаметральній площині підводного апарата розташовано підрулюючі пристрої. = An underwater vehicle comprises a lightweight body, which houses propulsion and rudder systems with a screw propeller and sustainer engines that are secured on a frame in forebody and stern, skis, batteries, a sonar, a signal buoy, a beacon, a cable wire, a device for introduction of a cable wire, a control unit, video cameras and manipulators. Maneuvering propulsion devices are located in the forebody and stern of the starboard and port of the diametric plane of the underwater vehicle.
Пат. 85918 Україна. Підводний апарат / А. Ф. Галь, Б. А. Бугаєнко, Г. Ю. Андрейчикова (Україна). – Заявл. 30.04.13 ; опубл. 10.12.13, Бюл. № 23.
Keywords: підводний апарат; легкий корпус; патент; рушійно-рульові комплекси