Стан повітряного басейну окремих регіонів Півдня України у довоєнний період - Чугай А. В.; Чернякова О. І.; Мозговий А. М.; Бєлашева Л. Р. (Яроче́нко Я. В., 2023)
Проблема оцінки стану та якості атмосферного повітря є актуальною та важливою, особливо в умовах військового часу. Забруднення атмосфери негативно впливає на екосистеми, про що може свідчити збільшення забруднення води, пошкодження лісових насаджень, зміна клімату. Отримані характеристики якості атмосферного повітря у довоєнний період можуть бути використані як «умовний фоновий стан» для оцінки та порівняння характеристик у післявоєнний період. У роботі проаналізовано стан і якість атмосферного повітря в довоєнний період двох південних регіонів – Одеської та Запорізької областей. Оцінки базуються на розрахунку індексу забруднення повітря. Основними джерелами викидів забруднюючих речовин в Одеській області є пересувні джерела. До переліку речовин, які вносять найбільший внесок у формування рівня забруднення атмосфери Одеси, входять формальдегід, пил, діоксид азоту, оксид вуглецю, фенол, фтористий водень. За вмістом пилу, діоксиду азоту та оксиду вуглецю атмосферу вважали забрудненою у 2017–2019 роках. Основними джерелами викидів в Запорізькій області є стаціонарні джерела. До п’ятірки пріоритетних забруднювачів у Запоріжжі у 2012–2021 роках увійшли пил, діоксид та оксид азоту, фенол та формальдегід. Рівень забруднення повітря характеризувався переважно категорією «забруднене».
Стан повітряного басейну окремих регіонів Півдня України у довоєнний період / А. В. Чугай, О. І. Чернякова, А. М. Мозговий, Л. Р. Бєлашева // Водопостачання і водовідведення: проектування, будівництво, експлуатація, моніторинг : колективна монографія = Water Supply and Wastewater Disposal: designing, construction, operation and monitoring : collective monograph / за ред. проф. М. С. Мальованого. – Київ : Яроче́нко Я. В., 2023. – С. 227–240.