Сучасні тенденції та перспективи розвитку амфібійних суден на повітряній подушці з гібрідними механізмами - Аксьонов О. В.; Зайцев В. В.; Aksonov Oleksandr V.; Zaytsev Volodymyr V. (My University, 2025)
У статті проведено аналіз сучасних амфібійних суден на повітряній подушці (СППА) та їх енергетичних систем, які забезпечують можливість пересування як по воді, так і по суші. Розглянуто особливості використання гібридних механізмів, визначено основні тенденції розвитку технологій. Окрему увагу приділено проблемам і викликам, пов’язаним із впровадженням гібридних механізмів на СППА, серед яких виділено технічні та економічні аспекти. Наведено перспективи розвитку галузі з акцентом на потенційні вдосконалення, які можуть підвищити ефективність і знизити вплив на навколишнє середовище. Мета – проведення порівняльного аналізу енергетичних систем, що використовуються на СППА. Огляд СППА з гібридними механізмами, їх принцип роботи та переваги перед традиційними механізмами, економічні та екологічні аспекти, а також основні проблеми та перспективи розвитку гібридних механізмів СППА в сучасних умовах та їх потенціал для розвитку суднобудівної галузі. Методика – ця стаття ґрунтується на аналізі публікацій, інформації з патентів, та даних від закордонних виробників амфібійних суден з гібридними механізмами, використовуються огляди академічних досліджень, звіти суднобудівних компаній, технічні специфікації та наукові статті, присвячені гібридним технологіям у суднобудуванні. Такий підхід дозволяє створити об’єктивне уявлення про стан та перспективи розвитку гібридних механізмів на СППА. Результати – наведено основні проблеми та перспективи застосування гібридних механізмів на суднах на повітряній подушці, що відкриває можливості для розвитку екологічно стійкого та економічно вигідного суднобудування. Практична значимість – застосування гібридних механізмів на СППА сприятиме зниженню експлуатаційних витрат, зниженню забруднення навколишнього середовища та забезпеченню безпечнішої експлуатації у важкодоступних та заповідних районах.
Current trends and prospects of development of amphibious hovercraft with hybrid mechanisms
Аксьонов, О. В. Сучасні тенденції та перспективи розвитку амфібійних суден на повітряній подушці з гібрідними механізмами = Current trends and prospects of development of amphibious hovercraft with hybrid mechanisms / О. В. Аксьонов, В. В. Зайцев // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 2 (500). – С. 3–9.
Keywords: амфібійні судна на повітряній подушці; енергетична система; гібридні механізми; гібридні технології; екологічність; економічність; проблеми та перспективи; amphibious hovercraft; hybrid mechanisms; energy system; environmental friendliness; cost-effectiveness; problems and prospects