Роль місцевих медіа у висвітленні екологічних проблем Миколаївщини - Кузнєцова І. С. (My University, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню ролі місцевих медіа у висвітленні екологічних проблем Миколаївщини. Основною метою дослідження є з'ясування того, як регіональні засоби масової інформації формують екологічний порядок денний, інформують громадськість про стан довкілля та сприяють розв'язанню екологічних проблем регіону, зокрема в умовах російсько-української війни. У першому розділі розглянуто теоретичні засади екологічної журналістики: специфіку самого терміна, її функції та першочергові особливості, різновиди екологічних проблем і екологічну комунікацію в умовах війни, а також роль локальних медіа у висвітленні питань довкілля. У другому розділі здійснено контент-аналіз публікацій чотирьох місцевих медіа – телеканалу «ТРК МАРТ», інтернет-медіа «Новини N», онлайн-видання «Миколаївська правда» та газети «Вечірній Миколаїв» – за період із вересня 2025 по березень 2026 рр. Досліджено тематику й підходи до подачі екологічних матеріалів, їхню жанрову палітру та ілюстративний супровід, виявлено типові недоліки висвітлення (залежність від офіційних джерел, брак аналітики й експертних коментарів, обмеженість жанрів). За результатами аналізу розроблено практичні рекомендації щодо підвищення ефективності висвітлення екологічної проблематики в регіональних ЗМІ.
The role of local media in covering environmental problems in the Mykolaiv region
Кузнєцова, І. С. Роль місцевих медіа у висвітленні екологічних проблем Миколаївщини = The role of local media in covering environmental problems in the Mykolaiv region : бакалаврська робота ; спец. 061 ''Журналістика'' / І. С. Кузнєцова ; наук. кер. О. С. Філатова. – Миколаїв : НУК, 2026. – 60 с.
Keywords: екологічна журналістика; місцеві медіа; екологічні проблеми; Миколаївщина; контент-аналіз; екологічна комунікація; 061 ''Журналістика''; environmental journalism; local media; environmental problems; Mykolaiv region; content analysis; environmental communication