Удосконалення ймовірнісної моделі оцінювання вимірів часу напрацювання на відмову жорстких дисків та розробка програмного забезпечення для її реалізації - Копієвський, Дмитро Вадимович; Kopiievskyi, Dmytro Vadymovych (My University, 2020)
Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього рівня магістра зі спеціальності 152 – «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка». Освітня програма – «Програмні та інформаційні системи». Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Миколаїв, 2020 р. Обсяг роботи: 99 стор., 13 табл., 16 рис., 26 використаних джерел, 5 додатків. Актуальність теми роботи: необхідність удосконалення ймовірнісної моделі для оцінювання вимірів часу напрацювання на відмову жорстких дисків із застосуванням нормалізуючого перетворення Джонсона та розробка програми для її реалізації. Мета та завдання дослідження: підвищення достовірності оцінювання вимірів часу напрацювання на відмову жорстких дисків. Об’єкт дослідження: процес оцінювання вимірів часу напрацювання на відмову жорстких дисків. Предмет дослідження: ймовірнісна модель розподілу вимірів часу напрацювання на відмову жорстких дисків. Методи дослідження: методи теорії надійності, теорії ймовірностей та математичної статистики, математичного моделювання, об’єктноорієнтованого програмування. Наукова новизна одержаних результатів: удосконалено ймовірнісну модель розподілу вимірів часу напрацювання на відмову жорстких дисків за рахунок використання нормалізуючого перетворення Джонсона, що дозволило підвищити достовірність оцінювання часу напрацювання на відмову жорстких дисків в порівнянні з існуючою моделлю. Практичне значення одержаних результатів: ПЗ для побудови ймовірнісної моделі розподілу вимірів часу напрацювання на відмову жорстких дисків, яке розроблено в рамках кваліфікаційної роботи, дозволило автоматизувати та скоротити час відповідних розрахунків. Апробація результатів досліджень: основні положення і результати досліджень, викладені у кваліфікаційній роботі, пройшли апробацію на Всеукраїнській науково-практичній інтернет конференції «Інформаційні технології: моделі, алгоритми, системи» (ITMAS–2020) (м. Миколаїв, 26–28 жовтня 2020 р.). Публікації. Основні результати кваліфікаційної роботи викладено у 1 науковій праці – тезах конференції.
Копієвський, Д. В. Удосконалення ймовірнісної моделі оцінювання вимірів часу напрацювання на відмову жорстких дисків та розробка програмного забезпечення для її реалізації = Improvement of the probabilistic model for estimation of the hard disk failure time measurements and development of the software for implementation : магістерська робота ; спец. 152 “Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка“ / Д. В. Копієвський ; наук. кер. Л. М. Макарова. – Миколаїв : НУК, 2020. – 100 с.
Keywords: ймовірнісна модель; нормалізуюче перетворення; перетворення Джонсона; час напрацювання на відмову; жорсткий диск; 152 “Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка“; probabilistic model; normalizing transformation; Johnson Transform; MTBF; hard drive