Features of modern motion capture systems - Irene Khmelnitska; Gennadii Lisenchuk; Konstantin Bogatyrev; Gennadii Zhigadlo; Svitlana Krupenya; Volodymir Zaloylo (Sport Science Spectrum, 2024)
Сьогодні високоточний кількісний біомеханічний аналіз рухових дій людини виконують системи аналізу рухів, які використовують як стандартні цифрові камери, так і спеціалізовані високошвидкісні камери. Проте дослідження, що аналізують особливості сучасних систем захоплення руху з погляду апаратного та програмного забезпечення, відсутні. Мета дослідження: представити аналітичний огляд особливостей сучасних систем захоплення руху. Методи: теоретичний аналіз, систематизація та узагальнення сучасної науково-методичної літератури, Інтернет-ресурсів. Результати: велику різноманітність систем захоплення руху можна класифікувати за кількома критеріями, зокрема залежно від апаратного забезпечення, на такі, що використовують спеціалізовані камери, і такі, що використовують стандартні камери. За програмним забезпеченням системи захоплення руху поділяються на такі, що забезпечують якісний візуальний аналіз відеокліпів (наприклад, поєднують до дев’яти відеокліпів в один відеокліп або створюють одне зображення з кількома накладеними зображеннями руху), та такі, що забезпечують кількісні параметри рухової дії. Системи оптичного захоплення руху, що використовують спеціалізовані камери з пасивними та активними маркерами, забезпечують високоточний детальний біомеханічний аналіз з автоматичною ідентифікацією маркерів на основі професійного програмного забезпечення для аналізу руху 3D-відео з використанням до 256 цифрових камер із роздільною здатністю до 26 мегапікселів. Розглянуто технології аналізу і моделювання руху, зокрема системи штучного інтелекту, які автоматично відстежують координати точок тіла людини. Висновки: проаналізовано можливості сучасних систем аналізу руху залежно від апаратного та програмного забезпечення. Сучасні системи аналізу руху дають змогу об’єктивно, інформативно та в режимі реального часу отримувати кількісні та якісні дані про рухові дії людини. Різноманітність сучасних технологій аналізу руху дає змогу проводити точну оцінку та якісний аналіз техніки рухових дій спортсмена як в умовах лабораторій, так і в польових умовах. Представлено особливості програмного забезпечення BioVideo для біомеханічного аналізу рухових дій людини за відеограмою зі стандартної камери.
Особливості сучасних систем захоплення руху
Features of modern motion capture systems = Особливості сучасних систем захоплення руху / I. Khmelnitska, G. Lisenchuk, K. Bogatyrev, G. Zhigadlo, S. Krupenya, V. Zaloylo // Sport Science Spectrum, 2024, №2, Р.14-19.
Keywords: biomechanical analysis; human movement; modelling; sports technique; artificial intelligence