Розробка дизайну інтер’єру салону моторної яхти - Дударєва Юлія Олександрівна (My University, 2025)
Дана кваліфікаційна робота присвячена розробці дизайну інтер'єру салону моторної яхти Wim van der Valk Beach Club 1000 загальною площею 39 м2, розрахованого на 4 осіб. Проєкт включає в себе аналіз існуючих рішень в дизайні яхт, дослідження стилістичних тенденцій і застосування сучасних технологій і матеріалів. В ході роботи були вивчені кращі практики в області морського дизайну, а також актуальні тренди, що впливають на ергономіку і естетику внутрішнього простору. Результати роботи представлені в графічній частині (4 планшети А1) і проєктній документації у вигляді пояснювальної записки, що включає: аналіз прототипів інтер'єрів яхт; характеристики взятого за основу аналога моторної яхти; основні аспекти вибору концепції; обгрунтування розподілу функціональних зон; опис використовуваних декоративно-оздоблювальних матеріалів в інтер'єрі, кольорової палітри, декору та меблевих елементів; розрахунки освітлення, вентиляції та кондиціонування. У додатку представлені ескізи, варіанти планування в формі креслень і додаткові 3D-візуалізації інтер'єру. У процесі роботи застосовувалося комп'ютерне моделювання з використанням таких програм, як AutoCAD, 3ds Max 2022, VRay і Photoshop. AutoCAD дозволив створити точні креслення і план інтер'єру, що забезпечило детальне опрацювання всіх просторових рішень. 3ds Max з вбудованим рендером VRay використовувалися для створення фотореалістичних 3D-візуалізацій, що дало можливість наочно уявити дизайн інтер'єру салону і оцінити його естетичні якості з різних ракурсів і умов освітлення. Photoshop став інструментом для редагування зображень і створення презентаційного матеріалу. Мета проєктування: вивчення специфіки проєктування внутрішніх просторів моторних яхт, грунтуючись на існуючих прототипах; створення дизайн-концепції інтер'єру салону, яка включає в себе рішення по плануванню, колірній гамі і художньому оформленню; застосування колористичних і світлових рішень для формування зручної і функціональної атмосфери всередині салону. Об'єкт проєктування: 30-метрова моторна яхта Wim van der Valk Beach Club 1000. Методи дослідження: аналітичний та статистичний огляд, емпіричне дослідження, експертні оцінки. Основні завдання, що виконуються у ході проєктування: 1. Розробка унікального і гармонійного інтер'єру салону моторної яхти, який буде відповідати сучасним естетичним тенденціям і задовольняти вимогам зручності і функціональності. 2. Раціональне зонування внутрішнього простору, що дозволить максимально ефективно використовувати доступну площу. Це включає в себе планування кухонної, обідньої зон і простору для відпочинку і розваг, з урахуванням ергономічних показників. 3. Вибір концепції стилю інтер'єру з підбором декоративних і меблевих елементів, відповідних обраному напрямку. 4. Розробка кольорової палітри інтер'єру з урахуванням психологічного впливу кольорів в умовах морського середовища і відповідності загальному стилю. 5. Підбір (рекомендації) по використанню сучасних, довговічних і екологічно чистих матеріалів для обробки, меблів і декоративних елементів. 6. Створення системи освітлення, яка буде відповідати функціональним і естетичним вимогам. 7. Складання розрахунків і вибір обладнання систем вентиляції та кондиціонування. Загальна характеристика роботи – робота викладена на 82 сторінках, містить анотацію, основний текст з висновками, 57 рисунків, 4 таблиці, 11 літературних джерел інформації.
Development of interior design for a motor yacht cabin
Дударєва, Ю. О. Розробка дизайну інтер’єру салону моторної яхти = Development of interior design for a motor yacht cabin : бакалаврська робота ; спец. 022 ''Дизайн'' / Ю. О. Дударєва ; наук. кер. С. С. Коваль. – Миколаїв : НУК, 2025. – 83 с.
Keywords: моторна яхта; дизайн-концепція; кваліфікаційна робота; інтер’єр; салон моторної яхти; дизайн-проєкт; арт-мінімалізм; інтер’єр яхт; 022 ''Дизайн''; motor yacht; design concept; qualification work; interior; motor yacht salon; design project; art minimalism; yacht interior