Удосконалення електропривода головного руху шліфувального верстата - Ячменьов Роман Миколайович (My University, 2026)
Об’єкт дослідження – асинхронний ектропривод механізму головного руху шліфквального верстата. Мета роботи – поліпшити показники якості електропривода механізму головного руху шліфувального верстата за рахунок застосування скалярної системи керування асинхронним електроприводом. Перший розділ присвячений опису системи керування електроприводом механізму головного руху шліфквального верстата і згідно цього зроблена постановка задачі дослідження. У другому розділі проведений розрахунок електропривода та електрообладнання механізму головного руху шліфувального верстата, розрахована система автоматичного регулювання. Обґрунтована та синтезована система керування. У третьому розділі на базі функціональної схеми виконано синтез системи керування електроприводом в середовищі Simulink пакету MATLAB і обрано перетворювач частоти, що задовольняє поставленій задачі. Побудовані графіки перехідних процесів. У четвертому розділі розглянути питання з охорони праці. Додатки містять слайди мультимедійної презентації (додаток А).
Keywords: шліфувальний верстат; механізм головного руху; асинхронний електропривод; скалярна система керування; векторна система керування; перехідна характеристика; показники якості керування; 141 "Електроенергетика електротехніка та електромеханіка"