Сучасні підходи до імітаційного моделювання просторового розвитку регіонів - Перепелюкова, О. В.; Perepeliukova, Оlena V. (My University, 2019)
Анотація. У статті проаналізовано основні сучасні підходи до імітаційного моделювання просторового розвитку регіонів. Встановлено, що одним з інструментів вирішення проблем збалансування регіонального розвитку за рахунок виокремлення факторів негативного впливу на просторовий розвиток регіонів є застосування імітаційного моделювання просторового економічного співробітництва. Метою статті є аналіз сучасних підходів до імітаційного моделювання просторового розвитку регіонів. Для вирішення поставленої мети в роботі було використано такі методи: метод аналізу та синтезу; метод групування основних факторів впливу на просторовий розвиток регіонів; метод моделювання; метод побудови імітаційної моделі факторів впливу на просторовий розвиток регіонів. У статті було встановлено, що одним з дієвих інструментів комплексного оцінювання і порівняння рівня просторового розвитку регіонів та його прогнозування можуть виступати інформаційні системи з використанням імітаційних моделей, які дозволяють провести оцінку та прогнозування впливу різних факторів на результати просторового розвитку регіонів. Було визначено, що просторовий розвиток в деякому аспекті також залежить від ефективності використання продуктивних сил. Така система імітаційного моделювання дозволяє вирішити ряд проблем інформаційно-аналітичного забезпечення органів управління різного рівня інформаційними та аналітично-прогнозними ресурсами для розробки та реалізації політики щодо розвитку територій. Основним результатом дослідження є виокремлення факторів впливу на просторовий розвиток регіонів, що за допомогою зміни сили впливу наведених факторів можливо спрогнозувати різні сценарії розвитку просторового співробітництва регіонів. Наведені в роботі рекомендації можуть бути використані для імітаційного моделювання різних сценаріїв розвитку просторового співробітництва регіонів з урахуванням сили впливу кожного фактору, а також його зміна на основі заходів щодо сприяння розвитку регіональної співпраці.
Перепелюкова, О. В. Сучасні підходи до імітаційного моделювання просторового розвитку регіонів = Modern approaches to the simulative modeling of the spatial development of the regions / О. В. Перепелюкова // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2019. – № 4 (478). – С. 45–50.
Keywords: просторовий розвиток; регіон; імітаційне моделювання; фактори впливу; соціально-економічний стан; spatial development; region; imitation modeling; factors of influence; socio-economic status