Струмопідводи з покращеними характеристиками - Лебедєв В. О.; Спіхтаренко В. В.; Лой С. А.; Lebedev Volodymyr A.; Spihtarenko Volodymyr V.; Loi Serhii A. (My University, 2025)
Конструкції контактних токопідводів є дуже різноманітними. У пальниках для механізованого зварювання в захисних газах плавким електродом в основному застосовуються циліндричні контактні токопідводи з суцільним електродопровідним каналом. Як матеріал для виготовлення токопідводів використовують мідь та її сплави, композиційні матеріали на основі міді та інші, які мають хорошу електропровідність і зносостійкість. У процесі зварювання при проходженні електродного дроту токопідвод швидко зношується, в результаті чого порушується електричний контакт зі зварювальним дротом, що викликає порушення стабільності подачі, а також стабільності процесу зварювання, збільшуються втрати електродного металу на згоряння та розбризкування. Втрати, викликані зносом токопідводу, збільшуються в 1,5–2,0 рази порівняно з періодом нормальної експлуатації, а продуктивність процесу зварювання при цьому знижується на 5–8 %. За даними машинобудівних підприємств експлуатаційна стійкість токопідводу становить в середньому одну робочу зміну. Аналіз наявних даних показав, що на сьогодні відсутні конкретні рекомендації щодо вибору матеріалів токопідводу, а також немає заходів щодо підвищення ресурсу їх роботи. У даній роботі розглянуті варіанти токопідводів, у яких для підвищення строку служби та поліпшення умов передачі струму реалізуються з використанням пружних властивостей електродного дроту. Наведені конструкції токопідводів. Рекомендується токопідвод зі вставкою. Таку просту конструкцію можна виготовити на малих підприємствах або майстернях. Розроблено методику розрахунку параметрів пружних елементів і вставок. Рекомендовані конструкції дають суттєвий економічний ефект, який полягає в якісному виконанні зварного шва, а також економії міді у вигляді збільшення в 2,5...3,0 рази строку експлуатації.
Power supplies with improved characteristics
Лебедєв, В. О. Струмопідводи з покращеними характеристиками = Power supplies with improved characteristics / В. О. Лебедєв, В. В. Спіхтаренко, С. А. Лой // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 1 (499). – С. 49–52.
Keywords: механізоване зварювання; струмопідвод; економія міді; вставка; електродний дріт; mechanized welding; current conductor; copper savings; insert; electrode wire