Вдосконалення паливної системи автомобільного двигуна - Мельник Олександр Володимирович (My University, 2024)
Кваліфікаційна робота спрямована на модернізацію паливної системи автомобільного двигуна 6ЧН 12,3/15,6 з метою покращення економічних показників його роботи. В роботі виконано короткий опис конструкції та особливостей роботи автомобільного високообертового дизельного двигуна 6ЧН 12,3/15,6, що застосовується у складі силової установки вантажного автомобілю. Проведено моделювання робочого циклу для номінального режиму його роботи. При цьому отримано усі основні параметри робочого циклу, а також розраховано та побудовано діаграми у координатах p – V/Vc, Т – V/Vc та T – S. Запропоновано технічну реалізацію можливої модернізації паливної системи автомобільного дизеля 6ЧН 12,3/15,6 на базі використання сучасної системи упорскування акумуляторного типу Common Rail System (CRS) з електронним керуванням подачею палива. Модернізовано паливну форсунку з електронним керуванням упорскування, а також розроблено та розраховано основні її елементи конструкції. Така модернізація автомобільного двигуна 6ЧН 12,3/15,6 дала змогу знизити питому ефективну витрату палива на 7 г/кВт·год, що є досить суттєвим показником паливної економії. У результаті модернізації можна отримати річний економічний ефект від впровадження нового двигуна у розмірі 1059346,6 грн. Крім цього було розроблено заходи з техніки безпеки при ремонті та технічному обслуговуванні автотранспорту, а також проведено розрахунок рівня шуму та вібрації від двигуна. Магістерська робота виконана українською мовою на 82 аркушах розрахунково-пояснювальної записки. У роботі використано 12 джерел, а графічна частина представлена п’ятьма повноцінними кресленнями формату А1.
Мельник, О. В. Вдосконалення паливної системи автомобільного двигуна : магістерська робота ; спец. 142 ''Енергетичне машинобудування'' / О. В. Мельник ; наук. кер. О. С. Митрофанов. – Миколаїв : НУК, 2024. – 87 с.
Keywords: двигун внутрішнього згоряння; паливна система; паливна форсунка; ефективні показники; питома ефективна витрата палива; 142 ''Енергетичне машинобудування''; internal combustion engine; fuel system; fuel injector; effective indicators; specific effective fuel consumption