Формування сталого економічного зростання на основі органічного виробництва та ресурсозберігаючої моделі - Іртищева, Інна Олександрівна; Бойко, Євгенія Олександрівна; Данік, Наталя Вадимівна; Irtyshcheva, Inna; Boyko, Eugene; Danyk, Natalia (My University, 2021)
Вступ. Стратегічними цілями розвитку нашої держави на період до 2030 року є поліпшення харчування, сприяння сталому розвитку сільського господарства, сприяння поступальному, всеохоплюючому та сталому економічному зростанню. Вирішення визначених цілей можливе за рахунок органічного виробництва та формування ресурсозберігаючої моделі сталого економічного зростання. Саме тому формування сталого економічного зростання на основі органічного виробництва та ресурсозберігаючої моделі є досить актуальним в сучасних умовах. Метою статті є формування сталого економічного зростання на основі органічного виробництва та ресурсозберігаючої моделі. Результати. Доведено, що в концепції сталого розвитку приділяється сталому землекористуванню та агровиробництву. Визначено, що для досягнення сталості світової спільноти сільському господарству відводилася, як і зараз, особлива роль: воно повинно спільно з відповідною сервісною інфраструктурою компенсувати панування індустріального типу виробництва і забезпечити соціальний та економічний розвиток, а також охорону навколишнього природного середовища. Висновки. Обґрунтовано, що стале економічне зростання доцільно розглядати як процес формування цілісної системи, що включає фактори економічного, екологічного та соціального спрямування і в остаточному підсумку створює умови ефективного забезпечення як потреб у продуктах харчування, так й сприятливого навколишнього середовища життєдіяльності сільських територій на засадах самовідтворення та ресурсозбереження. Визначено, що стале економічне зростання формується на засадах збалансованого виробничого потенціалу, відтворення засобів виробництва, сталого зростання продовольчої галузі, збалансованого природокористування, відтворення природних ресурсів майбутніх поколінь, підвищення рівня сільських територій, відтворення ресурсів.
Іртищева, І. О. Формування сталого економічного зростання на основі органічного виробництва та ресурсозберігаючої моделі / І. О. Іртищева, Є. О. Бойко, Н. В. Данік // Український журнал прикладної економіки. – 2021. – Т. 6, № 3. – С. 123–129.
Keywords: стале економічне зростання; ресурсозберігаюча модель; органічне виробництво; агровиробництво; sustainable economic growth; resource-saving model; organic production; agricultural production