Дослідження впливу геометричних параметрів на остійність та морехідність PACSCAT - Томашевська Т. В.; Tomashevska Tetiana V. (My University, 2024)
PACSCAT – це інноваційний тип суден, що поєднує у собі характеристики суден на повітряній подушці та катамарану. Ці судна підтримуються надлишковим статичним тиском, утвореним роботою нагнітачів. Особливістю PACSCAT є наявність жорстких бортових елементів – скегів, які забезпечують судно гарною плавучістю. PACSCAT – високошвидкісне судно, що має можливість експлуатуватися в широкому діапазоні зовнішніх умов. В основі проєктування PACSCAT лежить синтез та дослідження математичних моделей, що прогнозують якості та характеристики майбутнього судна та враховують його взаємозв’язки із зовнішнім середовищем. Поступове дослідження багаточисленних фізичних процесів, що супроводжують рух в морських умовах, дають можливість інженерної оцінки всіх необхідних параметрів. Складність системи PACSCAT та її взаємозв’язків накладає багато обмежень та припущень, крім того, сам процес проєктування завжди є набором компромісних рішень при досягненні оптимального результату. Високі значення швидкості, маневреності чи вантажопідйомності є бажаними при пошуку оптимальних характеристик, але забезпечення такими якостями, як остійність та морехідність є першочерговою задачею проєктанта. Тому дослідження та взаємозв’язок цих якостей потребує додаткової уваги. Мета. Знаходження закономірностей впливу геометричних співвідношень корпусу PACSCAT на елементи остійності та морехідності. Методика. Для розрахунків остійності та морехідності використано математичний та аналітичний апарат програмного пакету Maxsurf. Результати. Проаналізовано матеріали, наявні у доступних джерелах, пов’язані з розрахунками остійності та морехідності PACSCAT. Проаналізовані статистичні дані, що стосуються особливостей впливу розмірів та геометричних співвідношень PACSCAT на остійність та морехідність. Проведено комплекс розрахунків для встановлення впливу основних геометричних параметрів PACSCAT на остійність та морехідність. Наукова новизна. Вперше проведено цикл розрахунків остійності та морехідності за допомогою модулів Maxsurf для отримання закономірностей впливу геометричних співвідношень PACSCAT. Практична значимість. Застосування результатів дослідження при проєктуванні PACSCAT та корпусів катамаранного типу.
Study of the influence of geometric parameters on stability and seaworthiness of PACSCAT
Томашевська, Т. В. Дослідження впливу геометричних параметрів на остійність та морехідність PACSCAT = Study of the influence of geometric parameters on stability and seaworthiness of PACSCAT / Т. В. Томашевська // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 1 (494). – С. 13–20.
Keywords: PACSCAT; остійність; морехідність; метацентрична висота; хитавиця; stability; seaworthiness; metacentric height; motion