Використання штучного інтелекту в освіті - Візнюк І.М.; Буглай Н.М.; Куцак Л.В.; Поліщук А.С.; Киливник В.В. (Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, 2021)
Вимушений тотальний перехід на віддалене навчання під час пандемії підтвердив очевидне: електронні підручники, ще не роблять освіту цифровою, а формальне перенесення стандартної форми заняття, скажімо в «Zoom» не приносять значних змін. Онлайн навчання вимагає відповідних методик, і нова якість цифрового процесу це дозволяє. Дистанційне навчання можна зробити більш ефективним, розширювати контент і створювати нові сценарії. Проте додаткову можливість збирати й оновлювати дані про студентів та їхню діяльність слід змінюючи сам процес навчання. Найкоротший шлях від цифрового сліду до трансформації навчального процесу прокладає (штучний інтелект) ШІ. Одним із потенційних напрямів використання ШІ як помічника викладача є відбір навчального матеріалу, оптимального до відповідної аудиторії, навчальної програми курсу, цікавим і корисним щодо майбутньої професії. Актуальності набувають мобільні додатки, що використовуються: як помічники у вивченні навчального матеріалу та його закріпленні; як аналітик у процесі збирання інформації під час виконання вправ у вирішенні питань, що викликають певні труднощі, помилки та значні витрати часу. На підставі одержаної інформації ШІ може надавати звіт викладачу, а він, у свою чергу, має змогу коригувати свій курс. В інтернеті є багато ресурсів, що дозволяють викладачеві досягти своєї мети. Наприклад, сервіс «SendPulse» пропонує візуальний конструктор бота, який можна підключити до мережі. Конструктор вельми простий за своєю структурою і містить 4 основних блока: повідомлення, ланцюжок, дія і пауза. В алгоритмі поведінки бота можна задати розклад розсилок і сам зміст розсилок. Зміст може бути не тільки текстом з теорією, а й посиланням на відеолекції, вебінар, освітній ресурс або текст, створений в «Google Forms». На додаток «Google Forms» можна використовувати не тільки для проходження тематичних тестів, а й збирання статистики для забезпечення зворотного зв’язку. Отже, можна говорити про те, що впровадження чат-бота в систему освіти - це лише питання часу. З переходом навчання в цифрове середовище виникає необхідність освоєння нових технологій, що сприяють успішній роботі викладача зі студентами.
Use of artificial intelligence in education
Використання штучного інтелекту в освіті = Use of artificial intelligence in education / І.М. Візнюк, Н.М. Буглай, Л.В. Куцак, А.С. Поліщук, В.В. Киливник // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми : збірник наукових праць. Вінниця : ТОВ «Друк плюс», 2021. Вип. 59. С. 14-22
Keywords: інформаційні технології; чат-бот; штучний інтелект; онлайн-навчання; технології навчання; information technologies; chatbot; artificial intelligence; online learning; learning technologies