Аналіз ролі фахівців із тестування та забезпечення якості - Трофименко О. Г.; Соколов А. В.; Чикунов П. О.; Ахмаметьєва Г. В.; Атанасевич А. О.; Trofymenko Olena G.; Sokolov Artem V.; Chykunov Pavlo O.; Akhmametieva Hanna V.; Atanasevych Anastasiia O. (Гельветика, 2024)
Статтю присвячено висвітленню питань фахової і злагодженої роботи команди спеціалістів з контролю та забезпечення якості, адже від неї багато в чому залежить успіх програмних проєктів. На фахівців з тестування та забезпечення якості ПЗ покладається велика відповідальність. Залежно від розміру компанії та масштабів проєкту команда тестувальників може складатися з різної кількості та різного роду фахівців з тесту вання: тестувальники програмного забезпечення, інженери з тестування, аналітики тестування та спеціалісти з контролю якості програмного забезпечення та інші. Кожен з них відповідає за свою ланку роботи і має свою зону відповідальності, що в решті решт сприяє розподілу обов’язків та більш якісному підходу до розподілу та виконання роботи. Метою роботи є дослідження ролі різних спеціалістів із забезпечення якості програмного забезпечення та важливість навчання тестуванню здобувачів вищої освіти спеціальностей, які стосуються розробки ПЗ. Методика. У статті розглянуто та систематизовано ролі, обов’язки та навички різних фахівців команди з тестування. Результати. З’ясовано, що в когорту можливих професій команди з контролю якості та тестування входять: тестувальник ПЗ (QA Tester або Software Tester); інженер з автоматизації тестування (Test Automation Engineer); інженер з тестування (QA Engineer, QE); спеціаліст з тестування (QА Specialist, QS); спеціаліст з контролю якості (QС Specialist); аналітик тестування (QA Analyst); лідер із забезпечення якості (QA Lead, Team, QA Teach Lead); менеджер із забезпечення якості (QA Manager, QA Architect); голова (керівник) із забезпечення якості (Head of QA, Director of QA). Залежно від досвіду роботи в компаніях, рівня фаховості і відповідальності в окремі посади виділяють позиції: Intern/Trainee QA (стажер), Junior QA (новачок), Middle QA та Senior QA. Також залежно від способу проведення тестування ПЗ для QA Engineer розрізняють позиції: Manual QE, Automation QE та General QE. Для підвищення кваліфікації своїх фахівців з розробки і тестування ПЗ ІТ-компанії проводять регулярні тренінги і навчальні курси. Практична значимість. Досліджено роль набуття програмних результатів навчання і компетентностей щодо тестування створюваних програмних продуктів у здобувачів вищої освіти українських університетів, які навчаються за спеціальностями, що стосуються розробки ПЗ.
Analysis of the role of testing and quality assurance professionals
Аналіз ролі фахівців із тестування та забезпечення якості = Analysis of the role of testing and quality assurance professionals / О. Г. Трофименко, А. В. Соколов, П. О. Чикунов, Г. В. Ахмаметьєва, А. О. Атанасевич // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2024. – № 3 (496). – С. 106–113.
Keywords: комп’ютерні науки; тестування програмного забезпечення; якість програмного забезпечення; QA; освіта з тестування програмного забезпечення; computer science; software testing; software quality; software testing education