Автоматизація системи керування дозатором на базі Arduino - Руденко Василь Володимирович (My University, 2026)
Об’єм пояснювальної записки складає 87 аркуші, вона містить 4 розділи, 20 ілюстрацій, 5 таблиць, 25 найменування в списку використаної літератури та 6 аркушів мультимедійної презентації. Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню та проєктуванню автоматизованої системи керування дозатором речовин. Розроблена система базується на мікроконтролері Arduino та забезпечує високу точність фасування продукції в автоматичному режимі. В роботі подано характеристику основних компонентів системи, таких як тензометричний датчик для вимірювання ваги, підсилювач-перетворювач HX711 та виконавчі механізми (електромагнітний клапан або перистальтичний насос). Складено структурну та принципову електричну схеми, обґрунтовано вибір елементної бази за критеріями точності та вартості. Розроблено програмне забезпечення, яке дозволяє здійснювати калібрування системи, встановлювати цільову вагу дозування через інтерфейс користувача (LCD-дисплей та енкодер) та контролювати процес наповнення в реальному часі. Для демонстрації алгоритмів роботи системи використано блок-схеми та методи програмної реалізації в середовищі Arduino IDE. Проведено експериментальне дослідження точності роботи дозатора, проаналізовано похибки та побудовано графіки перехідних процесів. Результати підтверджують стабільність функціонування системи при різних режимах навантаження. Крім того, в роботі розглянуті питання з охорони праці та техніки безпеки при роботі з електрообладнанням. Додатки містять слайди мультимедійної презентації (Додаток А).
Keywords: система керування дозатором; автоматизація; мікроконтролер arduino; тензодатчик hx711; вагове дозування; електропривод; інтерфейс користувача.; 141 "Електроенергетика електротехніка та електромеханіка"