Нормативно-правова база здійснення підготовки майбутніх психологів до професійної діяльності - Карпенко Ангеліна Андріївна (My University, 2025)
У статті досліджено процес становлення та трансформації нормативно-правової бази підготовки фахівців зі спеціальності «Психологія» в Україні у період з моменту проголошення незалежності (1991 р.) до прийняття нового Закону України «Про вищу освіту» (2014 р.). Обґрунтовано, що цей період є ключовим для розуміння еволюції системи психологічної освіти, оскільки вона перейшла від успадкованої радянської моделі до структури, орієнтованої на європейські стандарти та компетентнісний підхід. Ключові законодавчі акти, що сприяли інституціоналізації та модернізації підготовки психологів, включають Закони України «Про освіту» (1991) та «Про вищу освіту» (1993), Постанову КМУ No 674 про акредитацію (1996) і приєднання до Лісабонської конвенції (1997), яке запровадило багаторівневу структуру вищої освіти. Стратегічне значення для професії мав наказ МОН No 127 про «Положення про психологічну службу системи освіти України» (1999/2000 рр.), який інституціоналізував професію практичного психолога, створивши масову потребу у кваліфікованих кадрах та стимулюючи модернізацію змісту їх підготовки. Період 2002–2014 рр. став етапом активної трансформації підготовки психологів в Україні, ознаменований переходом від радянської до європейської двоступеневої структури (бакалавр-магістр) та запровадженням ECTS. У цей час закріплено двовекторність підготовки («Психологія» – наукова та «Практична психологія» – прикладна) і забезпечено узгодженість освітньої сфериз ринком праці через Класифікатор професій (2010). Ключовим кроком стало затвердження Національної рамки кваліфікацій (НРК) у 2011 році, що ввела дескриптори та орієнтувала стандарти на результати навчання/компетентності. Завершився період ухваленням Закону України «Про вищу освіту» (2014), який скасував рівень «спеціаліст», остаточно закріпив компетентнісну модель і створив підґрунтя для повної інтеграції в EHEA.
Regulatory and legal framework for training future psychologists for professional activity
Карпенко А. Нормативно-правова база здійснення підготовки майбутніх психологів до професійної діяльності = Regulatory and legal framework for training future psychologists for professional activity / А. Карпенко // Перспективи та інновації науки. 2025. № 10 (56). С. 505–515.
Keywords: професійна підготовка; професійна освіта; майбутній психолог; професійна діяльність; нормативно-правова база