Підготовка майбутніх педагогів до національно-патріотичного виховання в умовах воєнного стану - Бреславська Г.Б. (Міжнародний економічний інститут (Чехія), 2026)
У статті розглянуто проблему підготовки майбутніх педагогів до національно-патріотичного виховання в умовах воєнного стану як важливого складника професійної підготовки вчителя. Обґрунтовано актуальність дослідження в умовах сучасних суспільно-політичних викликів, пов’язаних із захистом державності, зміцненням національної безпеки, формуванням національної ідентичності та громадянської свідомості молодого покоління, а також підвищенням ролі освіти у цих процесах. Розкрито сутність національно-патріотичного виховання як цілісного, системного педагогічного процесу, спрямованого на формування у здобувачів освіти любові до Батьківщини, поваги до національних цінностей, історії, культури, мови, а також усвідомлення власної причетності до розвитку держави й готовності до активної громадянської позиції та соціально відповідальної діяльності. Підкреслено його роль як важливого чинника становлення особистості в умовах сучасних соціальних викликів. Здійснено аналіз сучасних підходів до підготовки майбутніх педагогів до реалізації завдань національно-патріотичного виховання, серед яких особливе місце займають інтеграція відповідного змісту у фахові дисципліни, використання проєктних технологій, залучення студентів до волонтерської діяльності, а також застосування практико-орієнтованого та сервісного навчання, що сприяють набуттю ними реального досвіду педагогічної та соціально значущої діяльності. Визначено педагогічні умови ефективної підготовки майбутніх учителів, серед яких: формування ціннісно-світоглядних орієнтацій, розвиток громадянської відповідальності, використання інноваційних освітніх технологій, забезпечення єдності теоретичної і практичної підготовки, а також активна взаємодія з соціальним середовищем. Зроблено висновок, що підготовка майбутніх педагогів до національно-патріотичного виховання є важливим чинником формування конкурентоспроможного фахівця, здатного до ефективної професійної діяльності, соціальної взаємодії та адаптації до умов сучасного освітнього середовища.
Training future teachers for national and patriotic education under martial law
Бреславська Г. Підготовка майбутніх педагогів до національно-патріотичного виховання в умовах воєнного стану = Training future teachers for national and patriotic education under martial law / Г. Бреславська // Věda a perspektivy, 2026. № 5(60). Р. 57-70
Keywords: національно-патріотичне виховання; педагогічна освіта; майбутні вчителі; воєнний стан; громадянська відповідальність; національна ідентичність