Комп’ютерна інженерія в страхових компаніях - Бондаренко, В. Г.; Бондаренко, П. В.; Bondarenko, Valery G.; Bondarenko, Pavel V. (My University, 2021)
Мета. Страхування – сукупність спеціальних закритих перерозподільних відносин між його учасниками щодо формування грошових внесків цільового страхового фонду, призначених для відшкодування можливих витрат суб’єктів господарювання або втрат сімейних бюджетів унаслідок страхових випадків. Нині основним напрямом удосконалення обробки інформації в страхових компаніях є створення автоматизованої інформаційної системи на основі використання економіко-математичних методів, обчислювальної техніки та розвиненої мережі передання даних. Таким чином, метою автоматизованої інформаційної системи «Страхування» є забезпечення збирання, зберігання, оброблення та передання інформації на основі використання комп’ютерних технологій та засобів зв’язку з урахуванням взаємодії рівнів управління та підрозділів страхових компаній між собою, клієнтами, організаціями та автоматизованими інформаційними системами інших міністерств і відомств, НБУ щодо нагляду за страховою діяльністю. Методика. Метод аналітичних коефіцієнтів, горизонтальний аналіз, аналіз абсолютних і відносних показників, порівняльний аналіз, метод економіко-математичного моделювання. Результати. Узагальнено концептуальні підходи до автоматизованої інформаційної системи «Страхування». Визначено методичні підходи до використання автоматизованої інформаційної системи «Страхування». Виявлено сучасний вплив зовнішніх факторів на структуру автоматизованої інформаційної системи страхових компаній та проаналізовано їх потенціал. Розкрито комп’ютерну інженерію та фінансові технології як чинник формування автоматизованої інформаційної системи «Страхування». Наукова новизна полягає в розроблені авторами наукових висновків, пропозицій та рекомендацій, які в сукупності вирішують таке важливе наукове завдання, як поглиблення теоретичних засад управління автоматизованою інформаційною системою «Страхування» та обґрунтування науково-методичних рекомендацій щодо його вдосконалення. Практична значимість. Застосування методики комп’ютерної інженерії в страхових компаніях цікавить багатьох як середовище для ділових операцій. Наразі доставити поліс в Україні протягом 24 годин після його підписання майже неможливо (як того вимагає Цивільний кодекс), а також майже неможливо однозначно ідентифікувати користувача в Інтернеті, що не дозволяє розвивати дистанційне страхування (4 кроки). Але не варто зупинятися, адже ті страхові компанії, які сьогодні втратять свій шанс і не будуть «святкуватися» в інтернет-просторі, завтра не зможуть ефективно працювати.
Бондаренко, В. Г. Комп’ютерна інженерія в страхових компаніях = Computer engineering in insurance companies / В. Г. Бондаренко, П. В. Бондаренко // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2021. – № 4 (487). – С. 40–44.
Keywords: комп’ютерна інженерія; фінансовий інжиніринг; страхова справа; комп’ютерне моделювання; економіко-математичне моделювання; computer engineering; financial engineering; insurance business; computer modeling; economic and mathematical modeling