Покращення екологічності роботи стаціонарної електростанції потужністю 160 кВт за рахунок зниження димності відпрацьованих газів. Прототип 6ЧН 11/12,5 - Максімов Андрій Володимирович (My University, 2025)
В даній кваліфікаційній роботі, відповідно до поставленого завдання, запропоновано технічне рішення щодо покращення екологічності роботи стаціонарної електростанції потужністю 160 кВт шляхом зниження димності відпрацьованих газів дизельного двигуна. Прототип – 6ЧН 11/12,5. Описано об’єкт застосування двигуна – стаціонарна електростанція, призначена для виробництва електроенергії у складі автономної енергетичної установки. Розглянуто конструктивні та експлуатаційні особливості дизельного двигуна-прототипу, а також основні системи, що впливають на процеси згоряння палива та утворення димності відпрацьованих газів. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі яких побудовано теоретичну та дійсну індикаторні діаграми. Визначено сили та моменти, що діють у кривошипно-шатунному механізмі, а також складові зовнішнього теплового балансу. Досліджено причини виникнення димності та визначено основні чинники, які знижують екологічні показники роботи дизельної установки. На основі проведеного аналізу запропоновано систему зниження димності відпрацьованих газів, що базується на ежекційному змішуванні їх із чистим повітрям. Виконано розрахунок очікуваного зниження димності та оцінено ефективність запропонованих заходів при експлуатації електростанції. Оцінено потенційний екологічний ефект від реалізації технічного рішення. Описано можливі негативні впливи двигуна на навколишнє середовище. Запропоновано заходи щодо їх мінімізації. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна. Окрему увагу приділено аналізу екологічних аспектів роботи дизельного двигуна, оцінці рівнів викидів шкідливих речовин, а також розроблено заходи з підвищення екологічної безпеки під час експлуатації, технічного обслуговування та ремонту енергетичної установки.
Максімов, А. В. Покращення екологічності роботи стаціонарної електростанції потужністю 160 кВт за рахунок зниження димності відпрацьованих газів. Прототип 6ЧН 11/12,5 : магістерська робота ; спец. 131 "Прикладна механіка" / А. В. Максімов ; наук. кер. К. С. Трунін. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2025. – 89 с.
Keywords: дизельний двигун; стаціонарна електростанція; димність; відпрацьовані гази; екологічність; паливна система; ежектор; 131 "Прикладна механіка"; diesel engine; stationary power plant; smoke opacity; exhaust gases; environmental performance; fuel system; ejector