Вибір стратегій поведінки особистістю при внутрішньоособистісному конфлікті - Ніязов Р. В.; Niyazov Rustam (My University, 2025)
Ніязов Р. В. Вибір стратегій особистістю поведінки при внутрішньоособистісному конфлікті. Кваліфікаційна робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра за спеціальністю 053 «Психологія» Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, 2025. 124 сторінки. 92 сторінки. Магістерська робота присвячена дослідженню психологічних чинників вибору стратегій поведінки особистості при внутрішньоособистісних конфліктах. Актуальність дослідження зумовлена високою поширеністю внутрішніх суперечностей серед молодих дорослих та необхідністю розробки ефективних програм психологічної допомоги щодо їх конструктивного подолання. Мета роботи – виявити психологічні чинники вибору стратегій поведінки особистості при внутрішньоособистісних конфліктах та розробити програму розвитку ефективних стратегій їх подолання. У першому розділі здійснено теоретичний аналіз феномену внутрішньоособистісного конфлікту, систематизовано підходи різних психологічних шкіл до розуміння його природи, розглянуто типологію та структуру внутрішніх конфліктів, проаналізовано конструктивні та деструктивні стратегії поведінки особистості. У другому розділі представлено результати емпіричного дослідження, проведеного на вибірці з 45 осіб віком 20-35 років. Використано методики BriefCOPE (українська адаптація), Індикатор копінг-стратегій Амірхана, методику діагностики рефлексивності Карпова-Пономарьової та методику самооцінки Дембо-Рубінштейн. Виявлено, що найбільш поширеними є стратегії активного копінгу, планування та позитивного переформулювання. Встановлено, що рефлексивність та адекватна самооцінка є ключовими психологічними чинниками вибору конструктивних стратегій поведінки. У третьому розділі розроблено систему рекомендацій щодо психологічного супроводу особистості в ситуації внутрішнього конфлікту та створено комплексну програму розвитку ефективних стратегій поведінки, що складається з трьох модулів і розрахована на 12 занять.
Choice of personality behavior strategies in intrapersonal conflict
Ніязов, Р. В. Вибір стратегій поведінки особистістю при внутрішньоособистісному конфлікті = Choice of personality behavior strategies in intrapersonal conflict : магістерська робота ; спец. 053 ''Психологія'' / Р. В. Ніязов ; наук. кер. С. В. Карсканова. – Миколаїв : НУК, 2025. – 92 с.
Keywords: внутрішньоособистісний конфлікт; стратегії поведінки; копінг-стратегії; рефлексивність; самооцінка; психологічний супровід; конструктивні стратегії; деструктивні стратегії; особистість; молоді дорослі.; intrapersonal conflict; behavior strategies; coping strategies; reflexivity; self-esteem; psychological support; constructive strategies; destructive strategies; personality; young adults.; 053 ''Психологія''