Автоматизація системи керування привода подач токарного верстата - Загребелін Віктор Андрійович (My University, 2026)
Мета роботи –підвищення показників якості системи привода подач токарно-гвинторізного верстата. Ціль роботи – розробка автоматичної системи керування приводом подач токарно-гвинторізного верстата. Розглянуто загальний вигляд та кінематику верстата. Приведений опис існуючої системи керування. Виявлено основні недоліки, а також запропоновані шляхи вдосконалення даного процесу. Виконано огляд існуючих схем керування й сформульовані технічні вимоги до нової проектованої системи. Розроблено схему математичної моделі системи керування. Для забезпечення високих показників автоматизації керування була спроектована двоконтурна система підпорядкованого керування двигуна постійного струму, що дозволяє реалізувати закони керування. У роботі також проведено моделювання проектованої системи, результатом якого є показники стійкості та динамічні показники. Також отримані перехідні характеристики при різних типах роботи привода. Аналіз результатів моделювання показав, що така система повністю задовольняє вимогам технологічного процесу, підтримує постійну швидкість обертання і відробляє задачі виробництва. На ряду з цим у роботі розглянуті питання охорони праці.
Keywords: електропривод постійного струму; привод подач; пере- хідна характеристика; свердлильний верстат; двоконтурна система керування.; 141 "Електроенергетика електротехніка та електромеханіка"