Сучасні моделі і методи управління проєктами у закладах вищої освіти - Мокієнко Юлія Миколаївна; Морозова Ганна Сергіївна (My University, 2023)
Проведено аналіз сучасних методів, моделей управління освітніми проєктами в закладах вищої освіти. Обґрунтовано доцільність впровадження проєктного підходу в управління освітньою діяльністю закладів освіти задля успішного досягнення заявлених освітніми проєктами цілей. Проаналізовано сучасні теорії та практики управління різноманітними освітніми проєктами, які реалізуються в закладах вищої освіти. Авторами запропонована деталізація ролі інформаційних технологій управління освітніми проєктами в ЗВО, яка допоможе проєктним менеджерам спростити задачу цифровізації освітньої галузі. Відмічено, що використання проєктно-технологічних основ в організації управління ЗВО та інформатизація забезпечують прийняття якісних рішень починаючи з управлінської (господарської) діяльності і закінчуючи плануванням освітнього процесу, прийняттям стратегічних рішень щодо розвитку ЗВО. Продемонстровано, що кожен вид діяльності ЗВО стає набагато ефективнішим і успішним саме при застосуванні сучасних інформаційних технологій та методологій управління. Доведено, що розробка та застосування інформаційних технологій в управлінні освітніми проєктами актуальна задача, яка постійно змінюється під впливом зовнішніх та внутрішніх факторів та є пріоритетним напрямом наукових досліджень.
Modern models and methods of project management in higher education institutions
Мокієнко, Ю. М. Сучасні моделі і методи управління проєктами у закладах вищої освіти = Modern models and methods of project management in higher education institutions / Ю. М. Мокієнко, Г. С. Морозова // Управління розвитком складних систем. – 2023. – № 56. – С. 105–115.
Keywords: управління; проєктний підхід; вища освіта; інформаційні технології; моделі; методи