Диверсифікація державної політики управління місцевим економічним розвитком - Монастирський, Г. Л.; Волосюк, М. В.; Monastyrskyi, Grygorii; Volosiuk, Maryna (My University, 2022)
У статті охарактеризовано процес управління місцевим економічним розвитком: 1) як предмет політичної конкуренції, 2) як діяльність керівництва органів місцевого самоврядування, та визначено фактори його успіху. Уточнено понятійний апарат, надано авторське визначення поняття «диверсифікація державної політики управління місцевим економічним розвитком». Проведено ретроспективний аналіз державної регіональної політики України. Охарактеризовано сучасні управлінські підходи до територіального розвитку та зроблено висновки щодо запровадження в сучасних реаліях безпекової складової управління місцевим економічним розвитком. З урахуванням інструментарію місцевого економічного розвитку запропоновано напрями диверсифікації державної політики, серед яких: визначення спільних рис та проблем для територіальних підходів, присвоєння пріоритетності їх вирішення; знаходження компромісу між сталим розвитком, інклюзивним розвитком та SMART-спеціалізацією при розробці та реалізації програми відбудови громад та територій; оновлення та переосмислення стратегічних планів відновлення різних ієрархічних рівнів. Представлено модель диверсифікації державної політики управління місцевим економічним розвитком як компроміс між координацією з боку держави та місцевим економічним розвитком, який варто враховувати при відновленні потенціалу території. Перспективи дослідження автори вбачають у формуванні інституційних та прикладних засад диверсифікації державної політики управління місцевим економічним розвитком.
Монастирський, Г. Л. Диверсифікація державної політики управління місцевим економічним розвитком = Diversification Of State Policy For Local Economic Development Management / Г. Л. Монастирський, М. В. Волосюк // Проблеми системного підходу в економіці : зб. наук. пр. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2022. – Вип. 2 (88). – С. 22–29.
Keywords: державна регіональна політика; управління місцевим економічним розвитком; диверсифікація державної політики в умовах воєнного часу та післявоєнної відбудови; територіальні громади; економічна безпека; відновлення локальної економіки; state regional policy; management of local economic development; diversification of state policy in wartime and post-war reconstruction; territorial communities; economic security; restoration of the local economy