Дослідження параметрів газотурбінної установки для теплоенергетичної станції потужністю 60 МВт - Жук Анатолій Олексійович (My University, 2024)
За завданням кафедри Турбін розроблено газотурбінний двигун (ГТД) простого циклу потужністю Nе=60 МВт для приводу генератора струму. Двигун спроєктовано для температури робочого тіла перед турбіною високого тиску T3=1500 К та загального ступеня підвищення тиску к=20. В результаті розрахунків отримано ефективний ККД ГТА е=0,3699 та питому потужність Nеуд=300,23 кВт/(кг/с). У першому розділі роботи представлено обґрунтування щодо вибору конструкції газотурбінної теплоенергетичної станції (ТЕЦ). У другому розділі проведено термодинамічні та габаритні розрахунки газотурбінного агрегату. У третьому розділі виконано конструктивні розрахунки і конструювання. У четвертому розділі розглянуто засоби підвищення екологічної чистоти ГТД. У п’ятому розділі проведено аналіз небезпечних виробничих факторів в машинному відділені , що шкідливо впливають на організм людини, та заходи щодо їх зменшення. У шостому розділі проведено аналіз шкідливого впливу відпрацьованих газів ГТД на оточуюче середовище. Розглянуто методи зменшення викидів шкідливих речовин газів, а також заходи, що поліпшують екологічні характеристики проєктованої установки.
Жук, А. О. Дослідження параметрів газотурбінної установки для теплоенергетичної станції потужністю 60 МВт : магістерська робота ; спец. 142 ''Енергетичне машинобудування'' / А. О. Жук ; наук. кер. C. І. Сербін. – Миколаїв : НУК, 2024. – 120 с.
Keywords: газотурбінна установка; компресорна станція; електростанція; потужність; ефективність; витрата палива.; 142 ''Енергетичне машинобудування''