Підвищення надійності роботи дизельного двигуна, потужністю 2900 кВт, за рахунок системи контролю параметрів паливної апаратури. Прототип 16ЧН 25/27 - Лупащенко Вячеслав Олександрович (My University, 2025)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання запропоновано рішення щодо покращення надійності роботи стаціонарної електростанції, потужністю 2900 кВт, спроектованого на базі двигуна-прототипу 16ЧН 25/27 за рахунок системи контролю параметрів паливної апаратури. В роботі описано об’єкт встановлення двигуна, яким є стаціонарна електростанція на базі дизель-генератора. Розглянуто та описано особливості конструкції та роботи двигуна-прототипу. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини сил та моментів що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна та складових зовнішнього теплового балансу. Розглянуто, та проаналізовано будову та умови роботи штатної паливної системи, а також зазначено її переваги та недоліки. Описано будову ключових елементів. Зазначено важливість моніторингу поточних параметрів гідродинамічного потоку з метою контролю як процесів що відбуваються в елементах паливної апаратури так і визначення поточного технічного стану паливної апаратури. Запропоновано конструктивне рішення що передбачає встановлення датчиків для контролю параметрів та стану паливної апаратури. Розраховано конструктивні та витратні параметри паливного насосу та форсунки. Описано проблеми щодо шкідливого впливу проектованого двигуна на навколишнє середовище під час роботи. Розраховано кількісні показники викидів токсичних компонентів проектованого двигуна. Проаналізовано основні небезпеки що виникають час ремонту та експлуатації двигуна. Розраховано рівні шуму та вібрації проектованого двигуна.
Лупащенко, В. О. Підвищення надійності роботи дизельного двигуна, потужністю 2900 кВт, за рахунок системи контролю параметрів паливної апаратури. Прототип 16ЧН 25/27 : бакалаврська робота ; спец. 142 ‘‘Енергетичне машинобудування’’ / В. О. Лупащенко ; наук. кер. І. А. Швець. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2025. – 84 с.
Keywords: стаціонарна електростанція; дизельний двигун; параметри робочого циклу; паливна система; система моніторингу; датчик; вібрація; шум; 142 "Енергетичне машинобудування"; stationary power plant; diesel engine; operating cycle parameters; fuel system; monitoring system; sensor; vibration; noise