Промисловість української РСР у повоєнний період (1946–1965 рр.): історіографія проблеми - Бондар Юлія Олександрівна; Bondar Y. O. (My University, 2026)
У дисертації вперше в історичній науці комплексно проаналізовано генезу процесу дослідження історії промисловості Української РСР у повоєнний період (1946–1965 рр.); встановлено, що існуюче історіописання лише частково охоплює дослідження окремих векторів проблеми, а тому не дає комплексного розкриття історіографічного процесу, тенденцій в методології і проблематиці різних історіографічних шкіл та напрямків; проведено аналіз наративу радянських, західних, діаспорних, сучасних українських науковців, їхнього теоретико-методологічного базису, категоріально-понятійного апарату і на цій платформі з’ясовані актуальний стан, повнота і достовірність дослідження історії промисловості Української РСР повоєнного двадцятиріччя (1946–1965 рр.); проаналізовано праці вітчизняних науковців, які ще не ставали об’єктом історіографічного аналізу та визначено перелік актуальних тем для майбутніх конкретно-історичних досліджень; досліджено зміст робіт західної науковців, які також ще не стали об’єктом історіографічного дослідження.
Industry of the Ukrainian SSR in the Postwar Period (1946–1965): Historiography of the Problem
Бондар, Ю. О. Промисловість української РСР у повоєнний період (1946–1965 рр.): історіографія проблеми = Industry of the Ukrainian SSR in the Postwar Period (1946–1965): Historiography of the Problem : дис. … д-ра філос. : 032 «Історія та археологія» / Ю. О. Бондар ; наук. кер. Д. В. Нефьодов ; НУК. – Миколаїв, 2026. – 266 с.
Keywords: виробництво; економіка; індустрія; історіографія; історіописання; машинобудування; підприємство; повоєнна відбудова; промисловість; робітництво; техніка; УРСР; production; economy; industry; historiography; historical writing; machine-building; enterprise; postwar reconstruction; working class; technology; Ukrainian SSR