Теоретичні аспекти адаптації закладів вищої освіти до змін зовнішнього середовища: сутність та основні фактори - Ломоносова, Оксана Едуардівна; Lomonosova, Oksana; Ломоносова, О. Э. (My University, 2020)
Значне змістове навантаження, наповненість і багатогранність поняття адаптації призвело до появи різноманітності його трактування, акцентування уваги авторів на певних його сторонах. Широта досліджень набула такого розмаху, що сформувалися різноманітні, принципово різні підходи до вивчення цього питання. Останні теоретичні дослідження вказують на значну розбіжність у поглядах на них. Для закладів вищої освіти важливо забезпечити випереджувальний характер процесу адаптації, який дає змогу передбачати принципові зміни ринку, своєчасно підготуватися до їх реалізації і тим самим забезпечити відповідність компетентностей випускників закладів вищої освіти його вимогам, високий рейтинг університетів, академій та інститутів та їх конкурентоспроможність. Для забезпечення ефективного реагування закладів вищої освіти на зміни, що відбуваються, та на очікувані чи можливі зміни, своєчасної підготовки заходів з адаптування та виділення необхідних коштів має бути створена відповідна інформаційна система. В статті в укрупненому вигляді наведений її можливий варіант. Серед основних факторів, на які заклади вищої освіти змушені відповідати адаптаційними змінами, передусім, слід виділити групи економічних, інституційних і демографічних факторів.
Ломоносова, О. Е. Теоретичні аспекти адаптації закладів вищої освіти до змін зовнішнього середовища: сутність та основні фактори = Theoretical aspects of higher education institutions’ adaptation to changes in the external environment: the essence and key factors / О. Е. Ломоносова // Бізнес-навігатор. – 2020. – Вип. 4 (60). – С. 7–12.
Keywords: вища освіта; заклади вищої освіти; адаптація організацій; адаптація закладів вищої освіти; інформаційне забезпечення адаптації; высшее образование; высшие учебные заведения; адаптация организаций; адаптация высших учебных заведений; информационное обеспечение адаптации; higher education; institutions of higher education; adaptation of organizations; adaptation of institutions of higher education; information support of adaptation