Мікропроцесорна система керування електроприводами промислового обладнання - Савченко, Олег Валерійович; Білюк, Іван Сергійович; Фоменко, Андрій Миколайович; Шарейко, Дмитро Юрійович; Ставинський, Ростислав Андрійович; Ольшевський, Сергій Іванович; Фоменко, Ліліана Андріївна; Гаврилов, Сергій Олексійович; Оружак, Ірина Василівна (My University, 2019)
Корисна модель відноситься до промислових роботів та верстатів і може бути використана в інших технічних пристроях електромеханічних систем керування. Вона відрізняється тим, що було додано більш потужний мікроконтролер Atmega128, який має більше портів вводу і виводу та більший об’єм пам’яті. Було додано роз’єми для програмування мікроконтролера через інтерфейс ISP та JTAG. Для живлення силової частини було додано регульований стабілізатор напруги LM338, який має більшу потужність. Для більш точного керування було додано драйвер крокового двигуна TB6600HQ, за допомогою якого можна реалізувати мікрокрокові режими роботи двигуна, такі, як 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 та 1/32 кроку та встановлено оптрони і DC/DC-перетворювачі, для гальванічної розв’язки мікропроцесора. Для ручного керування та вибору режимів роботи було додано кнопки та енкрементальний енкодер. Для відображення режимів роботи ситеми керування було додано символьний дисплей 20х4 HD44780. Додано контролер MAX485 для керування системою за допомогою персонального комп’ютера через інтерфейс RS485. Також у системі керування додано релейні виходи. Покращення компактності, точності керування, надійності та довговічності системи керування досягається за рахунок мікрокрокового режиму керування кроковими двигунами, модульності конструкції та використання єдиного джерела живлення.
Пат. 136520 Україна. Мікропроцесорна система керування електроприводами промислового обладнання / О. В. Савченко, І. С. Білюк, А. М. Фоменко, Д. Ю. Шарейко, Р. А. Ставинський, С. І. Ольшевський, Л. А. Фоменко, С. О. Гаврилов, І. В. Оружак (Україна). – Заявл. 22.02.2019 ; опубл. 27.08.2019, Бюл. № 16.
Keywords: верстати з ЧПК; крокові двигуни; Atmega128; драйвер крокового двигуна TB6600HQ; енкрементальний енкодер; інтерфейс RS485