Дослідження впливу властивостей палива на показники роботи суднового середньообертового двигуна - Завгородній Давид Едуардович (My University, 2025)
Робота присвячена дослідженню впливу різних видів суднових палив на показники роботи дизельного двигуна типу 6ЧН 58/64 (MAN B&W L58/64). Подано загальний опис та особливості конструкції дизельного двигуна типу 6ЧН 58/64. Виконано моделювання робочого циклу для номінального режиму з застосуванням програмного комплексу Blitz-PRO. Проведено аналіз основних видів палив для суднових дизелів та їх властивостей, а також техніко-економічних основ вибору та застосування цих палива. Виконано теоретичне дослідження впливу властивостей найбільш розповсюджених палива на флоті (типу HFO, MDO, MGO) на параметри роботи та показники ефективності для номінального режиму експлуатації суднового дизеля L58/64 (6ЧН 58/64) за різних методів визначення характеристик тепловиділення, а саме за методом Вібе та Разлєйцева. Встановлено, що застосування методики Разлєйцева дає змогу більш точніше моделювати робочий процес дизельного двигуна, завдяки точнішому розрахунку процесу впорскування палива, випаровування, сумішоутворення та відповідно процесу згоряння. За результатами дослідження визначено, що при застосуванні HFO спостерігається збільшення витрати палива, температури випускного колектору та кута затримка запалювання, а також найнижча ефективність енергоперетворення. Встановлено, що застосування MGO забезпечує максимальну перевагу від застосування так, як відзначається найменша питома ефективна витрата палива, найвищий ефективний ККД двигуна при входженні у закладені обмеження за максимальним тиском та температурою згоряння. Визначено, що річна економія при використанні MDO складатиме 852628,82 грн. Розроблено перелік основних заходів забезпечення вимог охорони праці та охорони навколишнього середовища при бункеруванні судна паливом та маслом. Проаналізовано небезпечні та шкідливі фактору для обслуговуючого персоналу. Магістерська робота виконана українською мовою. Загальний обсяг роботи складає 81 аркуш розрахунково-пояснювальної записки. Також робота містить п’ять креслень формату А1.
Завгородній, Д. Е. Дослідження впливу властивостей палива на показники роботи суднового середньообертового двигуна : магістерська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / Д. Е. Завгородній ; наук. кер. О. С. Митрофанов. – Миколаїв : НУК, 2025. – 81 с.
Keywords: номінальний режим роботи; дизельний двигун; паливна система; енергоперетворення; ефективні показники; 142 "Енергетичне машинобудування"; nominal operating mode; diesel engine; fuel system; energy conversion; efficiency indicators