Теорія хаосу на підприємницькому просторі - Вжитинська, К. Ю.; Vzhytynska, Kseniia Yu. (My University, 2021)
Анотація. Кожне підприємство, як і окреме домогосподарство чи особа, так або інакше має певні цілі та плани на майбутнє. Вони можуть бути абсолютно різного характеру: економічного, соціально-політичного тощо. Проте однозначно їх поєднує спектр факторів впливу на відповідні процеси, що прямо чи опосередковано впливають на очікуваний результат. Вивченню проблематики факторів впливу приділено досить уваги. Вони чітко визначені та поділені згідно з класифікаційними ознаками. Однак, що нам відомо про ступінь впливу кожного і про їхню рандомність? Рандомність факторів упливу на ефективність діяльності підприємства можна порівняти з їхньою хаотичністю, виявлення якої дасть змогу здійснювати більш детальний аналіз, прогнозування та планування на підприємстві. Це дозволить зробити більш детальне вивчення теорії хаосу. Згідно з опрацьованими літературними джерелами теорія хаосу передбачає, що складні системи надзвичайно залежні від початкових умов існування, і навіть незначні зміни в навколишньому середовищі можуть призвести та згодом призведуть до непередбачуваних наслідків. Мета – визначити, чи має місце хаотичність факторів впливу на ефективність діяльності підприємства в цілому. Результати: сформовано визначення вагомості хаотичності в процесі управління підприємствами, розглянуто зв’язок з хаосом та стадіями діяльності підприємств, визначено сутність саморегульованої системи, саморегульованої критичності та хаосу на підприємницькому просторі. Наукова новизна: визначено схему послідовності організації хаосу, запропоновано зв’язок стадій хаосу із циклами діяльності підприємств. Практична значимість полягає у створенні теоретичного підґрунтя для розроблення методів і моделей управління хаосом на підприємстві, подальше використання яких дозволить підвищити ефективність діяльності підприємств.
Вжитинська, К. Ю. Теорія хаосу на підприємницькому просторі = Chaos theory in the business space / К. Ю. Вжитинська // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : НУК, 2021. – № 1 (484). – С. 106–110.
Keywords: фактори впливу; хаос; теорія хаосу; система самодостатності; самоорганізована критичність; порядок; циклічність; фрактал; influencing factors; chaos; chaos theory; self-sufficiency system; self-organized criticality; order; cyclicity; fracta