Дослідження властивостей покриттів при відновленні валопроводів - Шевченко Геннадій Павлович (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню та розробці технології відновлення проміжних валів суднових валопроводів із застосуванням плазмового напилення покриттів. Актуальність роботи обумовлена інтенсивним зношуванням шийок валів, які працюють у парі з бабітовими підшипниками, що призводить до значних матеріальних і фінансових витрат під час експлуатації та ремонту суднових механізмів. У роботі розглянуто особливості застосування газотермічних технологій для відновлення зношених поверхонь валів. Обґрунтовано доцільність використання плазмового напилення покриттів, що дозволяє підвищити ресурс роботи валопроводів та зменшити витрати матеріальних і трудових ресурсів. Проведено аналіз напружено-деформованого стану напиленого покриття та зони його з’єднання з основним металом за допомогою методів комп’ютерного моделювання. Визначено оптимальний склад порошкового матеріалу для нанесення покриття (чавун + 20 % міді), а також розраховано параметри плазмового напилення, зокрема потужність плазмотрона та витрату порошку. Розроблено технологічний процес відновлення валопроводів, який включає підготовку поверхні, плазмове напилення, термічну обробку та контроль якості покриття. Проведений аналіз напруженого стану показав розташування найбільш навантажених зон у покритті та на межі його з основним металом. Виконано техніко-економічне обґрунтування запропонованої технології, яке підтвердило її ефективність та доцільність впровадження у виробництво.
Шевченко, Г. П. Дослідження властивостей покриттів при відновленні валопроводів : магістерська робота ; спец. 132 ''Матеріалознавство'' / Г. П. Шевченко ; наук. кер. В. О. Лебедєв. – Херсон : ХННІ НУК, 2024. – 86 с.
Keywords: плазмове напилення; відновлення валів; судновий валопровід; газотермічні покриття; напружено-деформований стан; порошкові матеріали; комп’ютерне моделювання; зносостійкі покриття; економічна ефективність; 132 ''Матеріалознавство''; plasma spraying; shaft restoration; marine shaft line; thermal spray coatings; stress-strain state; powder materials; computer modeling; wearresistant coatings; economic efficiency