Роль адміністративної процедури в забезпеченні прав і свобод громадян - Головенко М. М. (My University, 2025)
Головенко М. М. Роль адміністративної процедури в забезпеченні прав і свобод громадян – кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Випускова кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» (081 Право). – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2025. Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню сутності, значення та механізмів реалізації адміністративної процедури як ключової гарантії забезпечення прав і свобод громадян в Україні. Проаналізовано сучасний стан адміністративно-правового регулювання, виявлено системні проблеми та обґрунтовано шляхи його вдосконалення в контексті європейської інтеграції. У першому розділі «Теоретико-правові основи адміністративної процедури та гарантій прав громадян» з’ясовано поняття та сутність адміністративної процедури, її місце у системі адміністративного права та роль як правового інструменту захисту інтересів особи. Розкрито зміст прав і свобод громадян як об’єкта захисту в адміністративних відносинах та визначено співвідношення між адміністративною процедурою та іншими механізмами гарантування прав. У другому розділі «Механізм забезпечення прав громадян засобами адміністративної процедури» проаналізовано систему принципів адміністративної процедури (зокрема, принцип законності, добросовісності, пропорційності) як основоположних гарантій прав та свобод особи. Детально розглянуто участь особи в адміністративному провадженні як ключовий елемент захисту. Надано характеристику адміністративного акта як результату процедури та досліджено його вплив на права та інтереси громадян. Третій розділ «Шляхи удосконалення адміністративної процедури в контексті європейської інтеграції» присвячений ідентифікації системних проблем застосування чинного законодавства та обґрунтуванню перспектив його розвитку. Проаналізовано процедуру оскарження адміністративних рішень як важливий спосіб відновлення порушених прав, а також запропоновано конкретні заходи щодо гармонізації національної адміністративної процедури з європейськими стандартами належного врядування. У висновках підведено підсумки, констатовано, що адміністративна процедура є фундаментальною гарантією реалізації та захисту прав громадян у відносинах з публічною адміністрацією. Ефективне функціонування цієї процедури вимагає подальшого поглиблення реформ, зокрема, посилення принципу пропорційності та забезпечення дієвого адміністративного оскарження, що є необхідним кроком на шляху європейської інтеграції України.
Головенко, М. М. Роль адміністративної процедури в забезпеченні прав і свобод громадян : магістерська робота ; спец. 081 ''Право'' / М. М. Головенко ; наук. кер. С. І. Маркін. – Миколаїв : НУК, 2025. – 80 с.
Keywords: адміністративна процедура; адміністративне провадження; права громадян; адміністративний акт; принципи адміністративної процедури; європейська інтеграція; оскарження; належне врядування; 081 ''Право''