HR-аналітика як драйвер оптимізації людського капіталу в умовах індустрії 5.0 - Рогов В. Г.; Rogov Viacheslav H. (My University, 2025)
Метою дослідження є розробка концептуальної моделі HR-аналітики, яка поєднує сучасні технологічні можливості з соціальними, когнітивними та емоційними особливостями працівників, враховуючи етичні аспекти управління даними. Методика дослідження базується на системному підході, що включає аналіз сучасних типів аналітики (описової, діагностичної, предиктивної та приписової), огляд наявних інструментів HR-аналітики та міждисциплінарний аналіз джерел даних. Результати. Досліджено роль HR-аналітики як інструмента оптимізації людського капіталу в умовах переходу до Індустрії 5.0, що базується на людиноцентричному підході, інтеграції цифрових технологій та забезпеченні сталого розвитку. Наведено основні HR-метрики та їх значення в управлінні ефективністю, залученістю і потенціалом працівників. Підкреслено, що сучасна HR-аналітика виходить за межі традиційної функції моніторингу, перетворюючись на інструмент стратегічного управління, що дозволяє глибоко аналізувати поведінкові патерни, ідентифікувати приховані резерви продуктивності та формувати персоналізовані стратегії розвитку талантів. Обґрунтовано необхідність врахування етичних принципів, а також соціальних, емоційних та когнітивних параметри працівників. Наукова новизна дослідження полягає в поєднанні технологічних і гуманітарних підходів до розвитку HR-аналітики, що дозволяє сформувати більш адаптивну, персоналізовану та соціально відповідальну систему управління людським капіталом. Наведено структуру цифрової аналітичної HR-платформи у форматі активної моделі, що охоплює джерела даних, інструменти обробки, візуалізації, а також механізми прийняття рішень. Практична значущість роботи полягає у можливості застосування запропонованої моделі підприємствами для підвищення ефективності HR-стратегій, збереження та розвитку людського потенціалу, а також досягнення конкурентних переваг в умовах нової економіки Індустрії 5.0.
HR analytics as a driver of human capital optimization in the context of industry 5.0
Рогов, В. Г. HR-аналітика як драйвер оптимізації людського капіталу в умовах індустрії 5.0 = HR analytics as a driver of human capital optimization in the context of industry 5.0 / В. Г. Рогов // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 2 (500). – С. 316–325.
Keywords: управління людським капіталом; великі дані; аналітика; етичні принципи; цифрова трансформація; сталий розвиток; Індустрія 5.0; human capital management; big data; analytics; ethical principles; digital transformation; sustainable development; Industry 5.0