Дослідження впливу модернізації системи охолодження на технічні показники 4-тактного газодизельного двигуна для транспортного засобу потужністю 200 кВт. Прототип 8ЧН12/12 - Метеля Нікіта Олександрович (My University, 2026)
В кваліфікаційній роботі, відповідно до завдання, спроєктовано газодизельний двигун з наддувом потужністю 200 кВт на базі прототипу 8ЧН12/12, та розроблено конструкцію радіатора системи охолодження. Здійснено детальний опис двигуна-прототипу 8ЧН12/12 та газо-балонної апаратури. Виконано розрахунок параметрів робочого циклу двигуна, на основі отриманих результатів якого, побудовано теоретичну та дійсну індикаторну діаграми. Визначено величини складових зовнішнього теплового балансу двигуна, а також сили та моменти що діють в кривошипно-шатунному механізмі двигуна. Проаналізовано існуючі схеми систем охолодження двигунів внутрішнього згоряння та конструкції їх складових. Для забезпечення високих ресурсних показників двигуна, що проєктується, та надійності його роботи змінено тип палива. Виконано розрахунок основних параметрів вентилятора та радіатора системи охолодження з метою забезпечення оптимальних умов протікання робочого процесу в циліндрах двигуна. В проєкті розглянуто основні проблеми щодо захисту навколишнього середовища та охорони праці підчас експлуатації двигуна. Проаналізовано можливі небезпеки при експлуатації та під час обслуговування газового двигуна, проведені розробки заходів з охорони праці та навколишнього середовища. Визначено рівні шуму та вібрації проектованого двигуна. В графічній частині виконано креслення: поперечний розріз двигуна; схему системи охолодження; схему системи живлення; складальне креслення радіатора системи охолодження двигуна.
Метеля, Н. О. Дослідження впливу модернізації системи охолодження на технічні показники 4-тактного газодизельного двигуна для транспортного засобу потужністю 200 кВт. Прототип 8ЧН12/12 : бакалаврська робота ; спец. 142 "Енергетичне машинобудування" / Н. О. Метеля ; наук. кер. В. В. Нестеренко. – Первомайськ : ПННІ НУК, 2026. – 74 с.
Keywords: газодизельний двигун; газо-рідинний цикл; система охолодження; радіатор; водяна сорочка; 142 "Енергетичне машинобудування"; gas-diesel engine; gas-liquid cycle; cooling system; radiator; water jacket