Control of high-voltage multi-pulse discharge in an exothermic environment - Kozyrev Serhii S.; Козирєв С. С. (My University, 2025)
Метою роботи є аналіз високовольтного багатоімпульсного розряду в конденсованих екзотермічних середовищах як об’єкта керування, визначення інформаційних координат та початкових умов, розробка алгоритму керування, що забезпечує енергетичну ефективність екзотермічного перетворення енергії в каналі розряду. Методика. Оцінка ефективності екзотермічного перетворення енергії в каналі високовольтного розряду проводиться з використанням розробленої методики експериментального визначення кількості хімічної енергії, яка виділилась за рахунок екзотермічних перетворень, з використанням математичного моделювання процесів в каналі розряду. Результати. Проведено дослідження високовольтного багатоімпульсного розряду в екзотермічному середовищі як об’єкта керування. Запропоновано правила знаходження початкових умов алгоритму керування. Проведено кореляційний аналіз взаємозв’язку електродинамічних і гідродинамічних характеристик і визначено інформаційні координати. Розроблено алгоритм керування високовольтним багатоімпульсним розрядом в екзотермічному середовищі. Наукова новизна. На основі дослідження кореляційного взаємозв’язку електродинамічних і гідродинамічних характеристик високовольтного розряду в екзотермічному середовищі з керованим введенням електричної енергії визначено достовірні інформаційні координати, з використанням яких розроблено алгоритм керування. Практична значимість. Використання запропонованого алгоритму керування високовольтним багатоімпульсним розрядом в екзотермічному середовищі забезпечить збільшення часу протікання екзотермічної реакції в самопідтримному режимі до повного згорання екзотермічної суміші при кожній реалізації процесу. За рахунок цього зменшаються непродуктивні втрати хімічної і електричної енергії при кожній реалізації і збільшиться кількість виділеної сумарної енергії для виконання технологічних операцій, без збільшення витрат електроенергії.
Керування високовольтним багатоімпульсним розрядом в екзотермічному середовищі
Kozyrev, S. S. Control of high-voltage multi-pulse discharge in an exothermic environment = Керування високовольтним багатоімпульсним розрядом в екзотермічному середовищі / S. S. Kozyrev // Зб. наук. пр. НУК. – Миколаїв : Гельветика, 2025. – № 4 (502). – С. 175–180.
Keywords: discharge-pulse technologies; high-voltage multi-pulse discharge; exothermic mixture; chemical energy; pulse current generator; control algorithm; information coordinates; розрядно-імпульсні технології; високовольтний багатоімпульсний розряд; екзотермічна суміш; хімічна енергія; генератор імпульсних струмів; алгоритм керування; інформаційні координати