Удосконалення рівняння регресії для оцінювання розміру програмного забезпечення інформаційних систем з відкритим кодом на Java та розробка програми для його реалізації - Веретницький, М. О.; Veretnitskii, Mikhail Alekseevich (My University, 2020)
Кваліфікаційна робота на здобуття освітнього рівня магістра зі спеціальності 121 – «Інженерія програмного забезпечення». Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Миколаїв, 2020 р. Обсяг роботи: 154 стор., 24 табл., 30 рис., 29 використаних джерел, 5 додатків. Актуальність теми роботи: передбачення розміру програмного забезпечення в кілобайтах є важливою рисою при проектуванні програмного забезпечення коли ми маємо фіксовані розміри простору для програми. Правильно спроектоване програмне забезпечення має вирішальну роль в успіху проекту. В подальшому планується переведення кілобайт до кількості строк коду, що може бути використано в оцінюванні трудомісткості та вартості проекту на основі моделі COCOMO II. Мета та завдання дослідження. Метою є вдосконалення рівняння регресії та покращення її оцінок, для оцінювання інформаційних систем на Java за рахунок зворотного перетворення до нелінійної моделі. Завдання дослідження: проаналізувати існуючі регресійні моделі для оцінювання розміру програмного забезпечення на Java; удосконалити регресійне рівняння; розробити програму для розрахування регресійного рівняння для оцінювання розміру інформаційних систем на мові Java. Об'єктом дослідження є процес передбачення розміру програмного забезпечення інформаційних систем з відкритим кодом на Java за рахунок регресійного рівняння. Предметом дослідження є рівняння регресії з допомогою якого можливо передбачити розмір програмного забезпечення на інформаційних систем на мові Java. Методи дослідження є метод знаходження важелів моделі, метод перетворення лінійної регресії до нелінійної, та статистичні методи оцінки моделі. Наукова новизна одержаних результатів. Удосконалено лінійну регресійну модель для оцінювання розміру програм інформаційних систем на Java на основі нормалізуючого перетворення у вигляді десяткового логарифму, яка в порівнянні з лінійною регресійною моделлю має більший коефіцієнт детермінації, менше значення середньої величини відносної похибки. Практичне значення одержаних результатів. Розроблено регресійну модель, що можна використовувати для оцінювання розміру інформаційних систем на мові Java у кілобайтах, з ціллю оцінювання бюджету на оренді простору для програмного продукту.
Веретницький, М. О. Удосконалення рівняння регресії для оцінювання розміру програмного забезпечення інформаційних систем з відкритим кодом на Java та розробка програми для його реалізації = Improving the regression equation to estimate a software size of open source Java-based information systems and developing the software for its implementation : магістерська робота ; спец. 121 “Інженерія програмного забезпечення“ / М. О. Веретницький ; наук. кер. І. В. Устенко. – Миколаїв : НУК, 2020. – 153 с.
Keywords: зворотне перетворення; оцінювання розміру програмного забезпечення; видалені залишки; 121 “Інженерія програмного забезпечення“; nonlinear regression model; regression equation transformation; deleted residual